Washington Post: Nyitottságot vár a tárgyalásokra az ukránoktól az Egyesült Államok

Volodimir Zelenszkij korábban arról beszélt, Putyinnal nem hajlandók tárgyalni.

Arra biztatja az amerikai kormánya Ukrajna vezetését, hogy jelezzék Oroszországnak: nyitottak a tárgyalásokra – írta a Washington Post. A lap úgy tudja, hogy Joe Biden adminisztrációja azt is szeretné elérni, hogy a Volodimir Zelenszkij vezette adminisztráció fejezze be a béketárgyalások nyilvános megtagadását. Zelenszkij korábban többször is hangoztatta: nem hajlandó olyan Oroszországgal tárgyalni, amit Vlagyimir Putyin vezet.

Washington Post értesülését azonban a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa nem kommentálta. Az amerikai külügy szóvivője a lapnak mindössze azt mondta, hogy szerintük továbbra is a Kreml eszkalálja az ukrajnai háborút, ők nem hajlandók tárgyalásokra.

A lap azonban azt írja, hogy az Egyesült Államok – a látszat ellenére – nem akarja Ukrajnát tárgyalásokra kényszeríteni az agresszorral, csupán a háború következményeitől szenvedő afrikai, európai és dél-amerikai országok támogatását szeretné ily módon fenntartani. Az amerikaiak ugyanis észlelték, hogy több országban is komoly aggodalmat váltott ki, hogy Zelenszkij és környzete komminukációjukban elzárkóznak az oroszokkal való tárgyalásoktól. Volodimir Zelenszkij például azt mondta a Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk annektálásakor, hogy “majd tárgyalunk az új elnökkel”.

Biden mozgásterét tovább szűkíti, hogy az Egyesült Államokban hamarosan félidős választásokat tartanak, a republikánusok egy része pedig egyre kevésbé támogatja Ukrajna komoly támogatását. Biden háborús politikája a kezdetektől fogva arra épült, hogy mindaddig támogatják Ukrajnát, ameddig szükséges.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221106_washington_post_orosz_ukran_targyalasok

Részvény: