Wagner-vezér: az amerikaiak rossz gyerekek, akiknek bocsánatot kellene kérniük „aputól”

Jevgenyij Prigozsin arra a felvetésre is válaszolt, hogy olyan befolyása lenne a Kreml fölött, mint amilyen Raszputyinnak volt II. Miklós cár udvartartásában.

„Nem igazán ismerem Raszputyin történetét, ám amennyire én tudom, egy fontos tulajdonsága volt, hogy ráolvasással elállította a trónörökös vérzését. Sajnos én ilyet nem teszek, hanem kivéreztetem a haza ellenségeit és nem ráolvasással, hanem közvetlen kontaktussal” – idézte Jevgenyij Prigozsint (képünkön) a titkársága a Reutersnek.

A kérdés azt követően merült fel, hogy a Financial Times az Orosz Birodalom végóráinak nagyhatalmú sztarecéhez hasonlította a zsoldosvezért. Tegyük is gyorsan hozzá, hogy Prigozsin nem válaszolta meg a felvetést, hiszen az, hogy Raszputyin csillapítani tudta Alekszej cárevics hemofíliájának tüneteit, csak megteremtette az udvar fölötti befolyásának alapjait, miközben itt a felvetés a befolyás puszta létére vonatkozott és nem arra, hogy miként érte azt el a Wagner-vezér.

Ugyanakkor arra a Financial Times is rámutat, hogy Prigozsin csak egy tagja annak a keményvonalas, háborúpárti klikknek (többek között a csecsen Ramzan Kadirovval karöltve), akik az orosz katonai, üzleti és bürokratikus elitnek elszánt kritikusai és fennen hangoztatják, hogy az előbbiek cserben hagyják Putyint a háborúhoz való félszívű, inkompetens hozzáállásukkal.

Prigozsin szerint az ő dolga visszaterelni a megtévedt nyugatiakat a sorba. „Amikor a gyerekek rossz fát tesznek a tűzre, mindenféle váratlan trükkel igyekeznek felhívni magukra atyjuk figyelmét. Az amerikaiaknak nem kell hát mást tenniük, mint eljönniük apuhoz, bocsánatot kérni és minden mehet tovább a régi kerékvágásban” – mondta Prigozsin.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230123_Raszputyin_Prigozsin_befolyas_Kreml_Wagner_haboru

Részvény: