Visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének engedélyét az MNB

Ennek értelmében a szervezet nem köthet újabb szerződéseket.

Nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, a tőkepótlásra pedig nincs szándéka a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének az MNB szerint, így a jegybank visszavonta annak tevékenységi engedélyét. A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület (minimális számú vitatott esetet kivéve) kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek – áll az MNB közleményében.

A tevékenységi engedély visszavonása azt jelenti, hogy az egyesület újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg. Emellett a jegybank kötelezte az egyesületet arra is, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még le nem zárt kárügyeinek állásáról, s az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Közleményükben felidézik, hogy az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot a növénybiztosítással foglalkozó egyesületnél. Értékelték a biztosító kárrendezési gyakorlatát, így azt is, hogy miképpen felelt meg a Magyar Gazdák egyesülete a tavaly nyári, aszályhelyzetről szóló kormányrendelet előírásainak.

Az előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzet miatt októberben az MNB felügyeleti biztosként kirendelte az intézményhez a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t, ami gondoskodott a kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. A Magyar Gazdág egyesülete így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230308_Visszavonta_a_Magyar_Gazdak_Kolcsonos_Biztosito_Egyesuletenek_engedelyet_az_MNB

Részvény: