Visszalépett az egyik jelölt a török választásoktól, lehet, épp ennyi hiányzott az ellenzéknek

A legutolsó felmérés szerint Erdogan több mint 5 százalékkal van lemaradva kihívójától.

Három nappal a választások előtt kiszállt a versenyből Muharrem Ince török ellenzéki jelölt – írja a Middle East Eye. Ince a négy elnökjelölt egyike volt, de soha nem volt valódi esélye, a szavazatok nagyjából két százalékát gyűjthette volna össze az előzetes felmérések szerint.

Ugyanakkor éppen ez a két százalék kellhet a valódi ellenzéki jelöltnek, Kemal Kilicdaroglunak ahhoz, hogy már a választás első fordulójában legyőzze az országot immár 20 éve kormányzó Recep Tayyip Erdogant. A legutóbbi felmérés szerint Kilicdaroglu 49.3, míg Erdogan 43.7 százalékon áll, márpedig az első fordulós győzelemhez elég 50 százalék.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Ince arról beszélt, az utóbbi napokban ellene folytatott rágalomhadjárat miatt döntött a visszalépés mellett. (Incét elmondása szerint hamis képeket felhasználva úgy állították be, mint aki több nővel is viszonyt folytatott, korrupt és nagyon gazdag.)

A neve visszalépése ellenére is szerepel majd a szavazólapokon, mivel azokat már kinyomtatták. Ince azt mondta, azért is lép vissza, hogy az összellenzéki koalíció, a Hatok Asztala ne őt okolja, ha jelöltjük, Kemal Kilicdaroglu veszít.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230511_Visszalepett_az_egyik_jelolt_a_torok_valasztasoktol_lehet_epp_ennyi_hianyzott_az_ellenzeknek

Részvény: