Vészfűtési üzemmódra áltak át Szerbia lakói

Szerbiában sokan megelégelték, hogy fagyoskodnak a lakásukban, ezért általában elektromos energiával működő kiegészítő fűtőberendezéseket vásároltak. Gond lehet azonban azzal, hogy ha ezt sokan csinálják, akkor nem fogja bírni az épületek elektromos hálózata a plusz terhelést.

Afűtési idény kezdetének elodázása arra kényszerítette Szerbia lakóit, hogy maguknak biztosítsanak valamilyen fűtőeszközt – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A kereslet nagyobb, mint tavaly ilyenkor, de az árak is magasabbak, legalább tíz százalékkal.

A Novosti azt írja, hogy mindenki azt vásárol, amire éppen futja a családi költségvetésből. Vannak, akik csak kisebb melegítőket vásárolnak, amelyek biztosítani tudják a hiányzó egy-két fokot a szobában, míg mások hosszabb távra gondolkodnak.

A legolcsóbb melegítőket 1700 dinárért (6000 forint) megvehetjük, az inverteres klímákra viszont legalább 300, de akár 500 eurót (125-210 ezer forint) is biztosítani kell. A legtöbb hőtestet Belgrádban adják el, ha a többség központi fűtéssel fűtene, ha az idény megkezdődött volna.

Néhány millió forint

A fővárosi kereskedők azt mondják a legtöbben az olajradiátorokat választják, amelyek 5500 és 19 ezer dinárért (19,6 és 68 ezer forint) vásárolhatók meg.

Ami a fogyasztást illeti, a szakemberek az inverteres klímát javasolják, amelyek az elején ugyan többe kerülnek, de hosszabb távon megéri beruházni. Egy 65 négyzetméteres lakás felfűtése, amennyiben a klíma egész nap megy, 6000-7000 dinárba (2,5-3 millió forint) kerülhet. A legrosszabb befektetés az elektromos hősugárzó, a kvarckályha és az olajradiátor, amely a legtöbb áramot fogyasztja, de kevés meleget biztosít.

A klímát követően az úgynevezett TA kályhák és a márványmelegítők a leginkább kifizetődőek.

Viszik az aggregátorokat

A szakértők megjegyzik, félő, hogy ha egy-egy tömbben minden lakásban áttérnek valamilyen alternatív fűtésre, amelyhez áramot használnak, azt a rendszer nem bírja majd el, hiszen ezeket a hálózatokat nem erre tervezték.

A kereskedők egyébként hozzátették, vannak olyan vásárlók is, akik nem bíznak abban, hogy megússzuk áramkorlátozások nélkül, így sokan aggregátort is vásárolnak. A leginkább a 3,5 kilowattosokat viszik, amelyek 70 ezer dinárba (250 ezer forint) kerülnek. Ezek legfeljebb a hűtőszekrényt, néhány égőt, kisebb radiátort bírnak el. A nagyobb teljesítményűek 300-400 ezer dinárba (1-1,4 millió forint) kerülnek.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/veszfutesi-uzemmodra-altak-at-szerbia-lakoi.761712.html

Részvény: