Vészesen fogy az aflatoxinmentes kukorica, az ukrán gabonastop csak rontott a helyzeten

Alig maradt már a tiszta hazai kukoricából, csak az aflatoxinos alja maradt a feldolgozóknak. A kormány maga is hozzájárult a problémához azzal, hogy betiltotta az ukrán importot. A helyzet egyre súlyosabb, a hazai élelmiszerlánc-biztonság is veszélyben van, és nem látni, hogy a kormány igyekezne rajta javítani, figyelmeztet a Magyar Bioüzemanyag Szövetség.

Eltűnt a piacról a jobb minőségű magyar kukorica az elmúlt fél évben, mostanra jelentősen megnőtt az aflatoxinnal fertőzött termény aránya – figyelmeztet keddi közleményében a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, amely részletezi is, hogy ez miért problémás: csak a tiszta, jó minőségű, toxinmentes (a biztonságos határérték alatti értékű) takarmánykukoricából tudják előállítani a hazai tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak szállított évi több százezer tonna terméket, ami

kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon.

Csakhogy aggasztó mértékűre csökkent az alacsony aflatoxin-tartalmú kukorica mennyisége. Ebből eleve kevesebb is volt a tavalyi rendkívüli aszályos év miatt, de egészen a közelmúltig nem okozott problémát, mivel a – döntően ukrán – importból fedezni tudták az igényeket. A kormány azonban egy hónapja importtilalmat rendelt el – mint fogalmaztak – „a magyarországi élelmiszerlánc-biztonság fő forrásává váló jó minőségű ukrán kukoricára” – ami súlyos helyzetet okozott.

A szövetség emlékeztetett, tagjaik már tavaly figyelmeztették a döntéshozókat, a hazai élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára, és jelezték azt is, hogy a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel.

Mint írták, csak a jelzett határérték alatti takarmánykukoricából tudnak jó minőségű bioüzemanyagot, állati takarmányt és egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot készíteni, de hiába jelezték ezt a kormánynak a kezdetektől, erőfeszítéseik eddig elutasításba ütköztek.

Szerintük hiába indokolta az importtilalmat a kormány az alacsony behozatali árakkal, ha azokat „az abszolút-, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható”. Jelezték, azt is, hiába híresztelik, hogy a kormány pénzügyi segítséget ajánlott fel a szövetség tagjainak, valójában egyiküknek sem javasoltak megoldást, mint írták:

Továbbra sincs tudomásunk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20230516_ukran_gabonatilalom_biouzemanyag_aflatoxin_takarmanykukorica_elelmiszerbiztonsag

Részvény: