Véglegessé válik a kormány akarata: teljesen eltűnik a CEU Magyarországról

Visszavonják a Közép-európai Egyetem (CEU) licencét, azaz néhány évvel azután, hogy a kormány elüldözte az egyetemet az országból, már papíron is beszüntetik a magyar képzésüket.

Végleg bezár a Közép-európai Egyetem Budapesten

címen adott ki közleményt a Facebookon az Akadémiai Dolgozók Fóruma, az egyetem egy, a volt hallgatóknak szóló hírlevelét ismertetve. „A tegnapi nap folyamán a CEU eldöntött tényként adta hírül volt hallgatóinak szóló hírlevelében, hogy az egyetem tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem licencének visszavonását. A döntést azzal indokolja, hogy egy jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják” – írják.

Emlékeztetnek arra, hogy a CEU már korábban előkészített egy ilyen tárgyú tervet, ami ellen aláírásgyűjtés indult, de sikertelenül. „A döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, ami tisztán intézményi szempontból érthető, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű. Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt. Most a magyar képzést papíron is beszüntetik.

Röviden, a CEU befejezi felsőoktatási tevékenységét Magyarországon. Az Orbán-kormány azon kísérlete, hogy elűzze a Közép-európai Egyetemet Budapestről, sikerrel járt

– teszik hozzá.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma felidézi, hogy 2011-ben még egy fideszes képviselő, Révész Máriusz is a kormány szándéka ellen szólalt fel a CEU magas szintű nemzetközi teljesítményére és nemzetgazdasági hasznosságára hivatkozva, azonban „hamarosan valami nagyon megváltozott. Sorosból ellenség lett, az általa alapított egyetem pedig kiűzendő intézmény. A Lex CEU nehezen teljesíthető, egyébként is teljesen indokolatlan és hátrányosan megkülönböztető feltételeket támasztott az egyetem magyarországi működéséhez. Ennek ellenére ezeket az intézmény teljesítette” – írják, felidézve, hogy Orbán Viktor végül így sem volt hajlandó aláírni az egyetem működéséről szóló szerződést. A CEU végül Bécsbe költözött.

„Az egyetem vezetésének döntése tényleg csak szimbolikus, de egy olyan kormányzati döntést véglegesít, amely nem tűrte meg a konkurenciát és el akarta hallgattatni azokat, akik másként gondolkodnak. A CEU távozása nagy veszteség a hazai felsőoktatás számára” – zárja sorait az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240608_veglegesse-valik-a-kormany-akarata-teljesen-eltunik-a-ceu-magyarorszagrol

Részvény: