Végleg elhagyta Oroszországot a világ egyik vezető autógyára

Befejezte a kivonulást Oroszországból a Volkswagen csoport. A világ második legnagyobb autógyára sajtóhírek szerint 125 milliárd euróért adta át érdekeltségeit és részvényeit az új orosz tulajdonosnak.

Elhagyta Oroszországot a világ második legnagyobb autógyártója. A német Volkswagen csoport azt közölte, hogy a Volkswagen Group Rus leányvállalat az oroszországi érdekeltségeit a helyi hatóságok engedélyével és felügyelete mellett átadta az Art-Finance vállalatnak, amelyet az Avilon orosz kereskedelmi csoport támogat – számolt be a távirati iroda.

Az ügylettel orosz kézbe kerül

a Moszkva térségében fekvő Kalugában felépített gyár,
valamint a nem Oroszországban készített gyártmányok importjával és az egyéb – raktározási, finanszírozási, biztosítási – szolgáltatásokkal foglalkozó összes részleg az alkalmazottakkal együtt.
Az új tulajdonos a helyi leányvállalatok részvényeit is megszerzi.

A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a német hírportálok az Interfax orosz hírügynökséget idézve 125 millió euróról írtak.
A VW 2007-ben nyitotta meg kalugai gyárát. A mintegy négyezer embert foglalkoztató üzemre több mint egymilliárd eurót fordítottak.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a VW 2022 márciusában leállította oroszországi tevékenységét és megkezdte a kivonulást.

A Volkswagen csoport a japán Toyota után az autóipar második legnagyobb globális szereplője, a tavaly 8,9 millió autót gyártott.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/volkswagen-oroszorszag-vallalatok-cegek.771517.html

Részvény: