Várhelyi Olivér magyar EU-biztos: Aki a szövetségesünk akar lenni, az ne menjen Oroszországba

Az EU bővítésért felelős szervének vezetője figyelmeztette a tagjelölt Bosznia-Hercegovinát, hogy az EU szövetségesei nem látogatnak el Oroszországba – Várhelyi Olivér ezzel Milorad Dodik boszniai szerb nacionalista vezető által bejelentett moszkvai látogatásra reagált – írja a Guardian.

Bosznia-Hercegovina, amely 2016-ban kérte felvételét az EU-ba, tavaly decemberben kapta meg a tagjelölti státuszt. Ebben szerepet játszott az az aggodalom, hogy az ukrajnai háború destabilizálhatja a balkáni régiót – jegyzi meg a Reutersre hivatkozva a Guardian

„Szükségünk van arra, hogy Bosznia-Hercegovina a szövetségesünk legyen” – mondta Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa egy szarajevói sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy közös frontra van szükség Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

„A szövetségeseink nem mennek Oroszországhoz, ez az én üzenetem” – mondta Várhelyi egy riporteri kérdésre válaszolva Dodik látogatásával kapcsolatban. „Aki a szövetségesünk akar lenni, az ne menjen Oroszországba”.

Dodik korábban közölte, hogy a jövő héten Moszkvába látogat, hogy a gazdasági együttműködésről tárgyaljon Putyinnal. Valamint arról is beszélne az orosz elnökkel, hogy szerinte a Nyugat nyomást gyakorol a régióra azért, hogy kövesse az Oroszországgal kapcsolatos politikájukat. Emellett átadná Putyinnak azt a kitüntetést, amelyet távollétében adományozott az orosz vezetőnek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230517_Varhelyi_Oliver_Aki_a_szovetsegesunk_akar_lenni_az_ne_menjen_Oroszorszagba

Részvény: