Várhatóan tőkeemelést kér az EBRD a részvényes országoktól az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához

Várhatóan tőkeemelést kér az idén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a részvényes országoktól az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához – közölte csütörtökön a bank londoni központja. A közlemény szerint a feltörekvő európai gazdaságok támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet Szamarkandban zajló éves közgyűlésén a részvényes országok alkotta kormányzótanács megerősítette, hogy a banknak kritikus fontosságú szerepet kell játszania az ukrán reálgazdaság támogatásában a háborús időszakban és az újjáépítés idején egyaránt.

Az EBRD közölte: a háborús károk figyelembevételével készült becslés szerint az ukrajnai újjáépítés költsége elérheti a 411 milliárd dollárt. A tájékoztatás szerint EBRD kormányzói felismerték a bank további részvényesi támogatásának szükségességét az Ukrajnában végzett tevékenység folytatásához, így az igazgatótanács 2023 végéig tőkeemelési javaslatot terjeszt a kormányzótestület elé.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/18/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-2023-majus-18/#varhatoan-tokeemelest-ker-az-ebrd-a-reszvenyes-orszagoktol-az-ukrajnai-ujjaepites-finanszirozasahoz

Részvény: