Váratlanul Ukrajnába utazott a német külügyminiszter

A kedden reggel váratlanul Kijevbe érkezett Annalena Baerbock német külügyminiszter további nemzetközi segítséget sürgetett az ukrán légvédelem megerősítésére az orosz légitámadások ellen – írja az MTI.

Ukrajnának az orosz rakéták és drónok ellen sürgősen szüksége van a további légvédelemre

jelentette ki a külügyminiszter, aki már hetedik alakommal jár az ukrán fővárosban a háború kirobbanása óta. Baerbock keddi látogatását előzőleg biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Kijev szövetségeseinek „egyesíteniük kell az erőiket” egyfelől Ukrajna érdekében, másfelől azért, hogy – mint mondta – Vlagyimir Putyin orosz elnök ne küldhessen orosz csapatokat „a saját határainkra”.

Baerbock emlékeztetett rá, hogy német kezdeményezésre már csaknem egymilliárd euró támogatás gyűlt össze az ukrán légvédelemre. Hozzáfűzte: „keményen dolgozunk azon, hogy ez az összeg tovább nőjön”.

Minden követ sokszor megmozgatunk, és egy további Patriot-egységgel jutottunk tovább

mondta arra utalva, hogy Kijev korábban két amerikai gyártású Patriot légvédelmi rendszert kapott, és a német kormány a közelmúltban tett ígéretet egy harmadik átadására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német külügyminiszter látogatásának előestéjén szintén az ukrán légvédelmi rendszer megerősítését és Ukrajna nyugati vadászgépekkel való felszerelését sürgette a szövetségeseinek szóló üzenetében.

A látogatással kapcsolatban a Guardian azt írta, hogy a tervek szerint Baerbock Harkivba is elutazott volna, de ezt biztonsági okokból le kellett mondani. A cikk hozzáteszik, hogy május 10-e óta 11 ezer embert evakuáltak a kelet-ukrán régióból.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/05/21/ukrajnai-haboru-elo-hirfolyam-kozvetites-majus-21-kedd/#varatlanul-ukrajnaba-utazott-a-nemet-kulugyminiszter

Részvény: