Van olyan hazai hiányszakma, ahol már a milliós fizetés sem hat

Komoly munkaerőhiány van a logisztika területén is Magyarországon. Megesik, hogy a hétszámjegyű fizetési ajánlatok sem eléggé motiválóak a munkavállalók számára.

A munkáltatóknak komoly kihívást jelent, hogy a munkavállalói elvárások és az alkalmazói ajánlat közös nevezőre kerüljön. „A logisztika területén is tetten érhető a munkaerőhiány, néha már az akár hét számjegyű fizetések sem hatnak eléggé motiválóan” – mondta Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke a magyarországi logisztikai piacról szervezett szakkonferencián.

Mindennapjaik során amellett, hogy igyekeznek naprakész képzésekkel is javítani az aktuális helyzeten, fontosnak tekintenek minden olyan további háttérfolyamatot is, amely a megfelelő munkaerő megtalálásában segíti a logisztikai cégeket – mutatott rá az MLE elnöke.

Az egyesület stratégiai megállapodást kötött a Trenkwalderrel, amelynek keretében a felek a jövőben széles körű információkkal látják el egymást az aktuális munkaerőpiaci tendenciákról, beleértve a kiemelten fontos logisztikai trendeket is – írja a HRportal.

Munkaerőigény és munkaerőhiány a logisztika területén
Szarvas Péter, a Trenkwalder quality menedzsre elmondta, hogy a logisztikai munkaerő-keresések száma a koronavírus-járványt megelőző utolsó időszakhoz – 2019 utolsó negyedévéhez – képest jelenleg közel kétszeres arányú.

A jelöltek elvárása, illetve a munkáltatók ajánlatai között egyes munkakörökben akár 20 százaléknál is nagyobb eltérés lehet. Ez növelheti a fluktuációt, elnyújtja a betöltési időt, és csökkenti a belső motivációt.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai piacon a gazdasági nehézségek ellenére több százezer fős a munkaerőhiány, az elbocsátott alkalmazottak többségét a piac egyéb szegmensei azonnal felszívják.

A hazai munkavállalók 53 százaléka a kedvezőbb munkalehetőségek érdekében hajlandó lenne a lakhelyéről is elköltözni.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/logisztika-szakma-allas-fizetesek.768551.html

Részvény: