Valami készül Belaruszban

Belarusz elnöke és teljhatalmú ura, Aljakszandr Lukasenka bejelentette, hogy új fegyveres csoportokat, területvédelmi egységeket hoznak létre az országban – írja az MTI.

Egy belpolitikai tanácskozáson az elnök arról beszélt, hogy minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez „egy esetleges agresszió esetére”. Kijelentette, hogy minden fehérorosz férfinak meg kell tanulnia a fegyverhasználatot családja és otthona védelmében, ha erre szükség lenne.

Viktar Hrenyin védelmi miniszter szerint ez az új alakulat mintegy 150 ezer önkéntesből fog állni, akiket felfegyvereznek, ugyanakkor megtartják polgári munkahelyüket. Hozzátette, hogy ez az alakulat békeidőben katonai tartalékként szolgálna, háborúban pedig gerillahadviselést folytatna.

Moszkva és Minszk szoros katonai kapcsolatokat ápol, s Lukasenka országának területét is Oroszország rendelkezésre bocsátotta az Ukrajna elleni offenzíva tavaly februári megindításakor, mindemellett mintegy 10 ezer orosz katona állomásozik Fehéroroszország területén, s a két ország rendszeresen hajt végre közös hadgyakorlatokat. Ugyanakkor a fehérorosz elnök már többször hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben küld katonákat Ukrajnába, ha támadás érné országát.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/21/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-februar-21/#valami-keszul-belaruszban

Részvény: