Vágtat az infláció Fehéroroszországban

Szeptemberben 0,9 százalékra gyorsult a havi infláció Fehéroroszországban az augusztusi 0,1 százalékról, ugyanakkor éves szinten a ráta 17,9 százalékról 17,4 százalékra mérséklődött írja az MTI a a fehérorosz statisztikai bizottság infói alapján.

Az élelmiszerek fogyasztói árindexe 1,5 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké 0,5 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,2 százalékkal emelkedett augusztushoz képest. Éves összevetésben az élelmiszerek fogyasztói árindexe 19,3 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké 20,3 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 11,9 százalékkal nőtt szeptemberben.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök október 6-án rendeletet írt alá arról, amiben megtiltott minden áremelést. Az államfő az intézkedést azzal indokolta, hogy az árak elérték a plafont, ezért semmilyen területen nem lehet azokat emelni.

Korábban a fehérorosz hatóságok azt várták, hogy idén 6 százalékra sikerül lassítani az inflációt a tavalyi 9,97 százalékról.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/11/orosz-ukran-haboru-tudositas-elo-percrol-percre-oktober-11/#vagtat-az-inflacio-feheroroszorszagban

Részvény: