Üzemanyagot szállított az orosz hadseregnek, vizsgálat indul a TotalEnergies ellen

Clément Beaune francia közlekedési miniszter csütörtökön vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a TotalEnergies olajipari óriáscég által előállított üzemanyagot használták-e az orosz hadsereg által Ukrajnában használt vadászgépeinek tankolására. A cég ezzel megsérthette az EU-s szankciókat.

Ahéten derítette ki a Le Monde, hogy a TotalEnergies részt vehetett az orosz légierő tankolásában. Az információk szerint a francia energetikai cég által kezelt gázmezőkön kitermelt gázkondenzátum egy részét kerozinná alakították át, amelyet két, az ukrán határhoz közeli katonai bázisra szállítottak. Az ezeken a bázisokon lévő vadászgépek valószínűleg részt vettek az ukrajnai Bombázásokban, bár nehéz pontosan meghatározni, hogy mely csapásokról van szó – írja a Politico.

Clément Beaune francia közlekedési miniszter ezért vizsgálatot indított az ügyfeltárására. Korábban ezt követelte a Le Monde és a Global Witness nevű civil szervezet közös jelentése is, amely a francia cég Oroszországban fennmaradt tevékenységét összekapcsolja a délnyugat-oroszországi katonai bázisok üzemanyag-utántöltési műveleteivel. Ha a cég erről tudott, akkor megsértette a hatályos uniós szankciókat, amelyeket az ukrajnai háború miatt vetettek ki.

A Terneftegaz, a TotalEnergies és az orosz Novatek cég közös vállalata a szibériai Termokarsztovojé gázmezőt tárja fel. A TotalEnergies magának a Novateknek is 19,4 százalékát birtokolja, de a közös cégben is 51 százalékos részesedéssel bír.

„Ez egy rendkívül komoly ügy” – mondta Beaune a France 2 televíziónak, aki szerint teljeskörű vizsgálatra van szükség. „Tisztázni kell, hogy akarva vagy akaratlanul, de megkerülték-e a szankciókat, vagy eltérítették-e azt az energiát, amelyet egy vállalat – akár francia, akár nem – termelne” – közölte a miniszter utalva arra, hogy az Európai Unió által kivetett szankciók miatt az EU-s cégeknek tilos az orosz hadsereggel üzletelniük.

Nem részletezte, hogy ki lenne a felelős egy ilyen vizsgálatért. Beaune hozzátette, hogy egyelőre nincs információja az üggyel kapcsolatban.

„A TotalEnergies nem üzemelteti a Terneftegaz erőműveit, amelyeket a Novatek munkatársai irányítanak” – áll a cég Le Monde-hoz eljuttatott közleményében. A cég hozzátette, hogy nem vesz részt a Novatek döntésében a gázkondenzátumok pénzzé tételének módjáról.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/totalenergies-eljaras-oroszorszag-szankcio-vizsgalat-clement-beanue.758602.html

#total #oroszország #szankció #hadsereg #franciaország #vizsgálat #ukrajna

Részvény: