Üzbég vallási vezetők szerint Oroszország mellett harcolni ellentétes az iszlám hitelveivel

Arra kérik az üzbegisztáni híveket muszlim vallási vezetőik, hogy ne csatlakozzanak Oroszország ukrajna elleni inváziójához Egyúttal arra is figyelmeztették őket, hogy ez ellentétes lenne az iszlám hitelveivel.

Az üzbegisztáni muszlim vallási vezetők közölték: Egyes „terrorszervezetek” tagjai a dzsihád vallási kategóriára (eredeti jelentése szerint: az Isten útján tett erőfeszítés) hivatkozva próbáltak muszlimokat toborozni az ukrajnai háborúba. Közlésük szerint ez azonban megengedhetetlen.

Azt írják, ellentétes az iszlám elveivel, hogy egy muszlim katonai akcióban vegyen részt kivéve, ha azt a hazája védelmében teszi.

Üzbegisztán legfőbb vallási hatóságának nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Oroszország gyorsított állampolgársági eljárást ajánlott fel azoknak a külföldieknek, akik csatlakoznak az orosz hadsereghez.

Üzbegisztán államügyészei szintén figyelmeztették az állampolgárokat, hogy ne csatlakozzanak külföldi hadseregekhez, mondván, hogy a külföldön katonai konfliktusokban harcolókat az üzbég törvények szerint büntetőeljárás alá vonják.

A közösségi médiában a hónap elején terjesztett videó két üzbég fogságba esett az ukrán és orosz erők közötti harcokban. A fogvatartottak elmondták, hogy Moszkvában toborozták őket.

Üzbegisztán 1991 óta független a Szovjetuniótól, amelynek 1924 óta volt része. A közép-ázsiai ország lakosságának 2010-ben 88-92 százaléka vallotta magát főként szunnita muszlimnak, 6-9 százelékuk pedig az ortodox orosz egyházhoz tartozott.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/23/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-ujabb-telepuleseket-foglaltak-vissza-az-ukranok/#uzbeg-vallasi-vezetok-szerint-oroszorszag-mellett-harcolni-ellentetes-az-iszlam-hitelveivel

Részvény: