Utolsóként a török parlament is jóváhagyta a finn NATO-csatlakozást

A török parlament csütörtök este jóváhagyta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozását. A török parlament jelenlévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt – írja az MTI.

A NATO 30 tagállamából már csak Törökországnak kellett hozzájárulnia Finnország csatlakozásához, ezzel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben.

Finnország a török jóváhagyást és a még szükséges formalitásokat követően akár már a jövő héten a NATO 31. tagállama lehet. A felvételt pedig a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtök este Twitter-üzenetben üdvözölte a török ratifikációt, hangsúlyozva, hogy ezzel „a NATO családja erősebb és biztonságosabb lett”.

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

Mint ismert, hétfőn a magyar parlament is elfogadta Finnország NATO-csatlakozását. A szavazáson a képviselők közül 182-en igennel szavaztak, és mindössze hatan nemmel.

Az ukrajnai háború után Finnország Svédországgal együtt kérte a felvételét az euroatlanti katonai szövetségbe 2022. május 18-án. A NATO gyorsan szerette volna a bővítést lezárni, ezért a hivatalos társulási szerződést már július 5-én aláírták mindkét országgal. Ahhoz azonban, hogy a két ország csatlakozhasson, minden NATO-tagországnak ratifikálnia kell a lépést, a magyar országgyűlés pedig – Törökországgal egyetemben – a svédek felvételét továbbra sem hagyja jóvá.

Hivatalosan senki nem erősítette meg azt, hogy a magyar és török döntésnek köze lenne egymáshoz, de érdekes egybeesés, hogy Kocsis Máté frakcióvezető kevéssel azután jelentette be, hogy a finn csatlakozásról előbb szavaz a parlament, mint ahogy azt a törökök is bejelentették. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón elmondta, hogy támogatni fogják a svéd csatlakozást, de azt nem sikerült kihúzni belőle, hogy mikor, azt valószínűsítette, hogy még tavasszal.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/31/torokorszag-finnorszag-nato-csatlakozas-parlament/

Részvény: