Utcai zavargások voltak Franciaországban, legalább 108 rendőr sérült meg

Erőszakossá váló nyugdíjreform-tüntetésekbe torkolltak a hagyományos szakszervezeti felvonulások.

Legalább 108 rendőr megsérült, amikor erőszakos nyugdíjreform-ellenes tüntetésekbe fordultak át a hagyományos május elsejei szakszervezeti fdelvonulások Franciaországban. Az utcai zavargások során országszerte 291 demonstrálót állítottak elő.

Párizsban 25 rendőr sérült meg, egyikük súlyos égési sérüléseket szenvedett a kezén és az arcán, miután etalálta egy Molotov-koktél. A fővárosban 111 tüntetőt tartóztattak le. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a tüntetők szélsőbaloldaliak voltak, Párizsban kétezren, Lyonban ezren lehettek.

Párizsban békésen kezdődött a demonstráció, a szakszervezeti felvonuláshoz sok család is csatlakozott, vagy Emmanuel Macron elnök lemondását vagy a nyugdíjkorhatár 64-ről 62 évre való visszaállítását követelve. Amikor azonban a 11. kerületen haladt át a menet, a rendőrség feketébe öltözött fiatalokkal csapott össze, akik kukákkal, Molotov-koktélokkal és egyéb tárgyakkal dobálták meg őket. Válaszul a rendőrség könnygázt is bevetett.

Lyonban a zavargók autókat is felgyújtottak, Nantes-ban egymásra tornyozott kukákat gyújtottak fel egy kormányépóület előtt. Marseille-ben mintegy 100 tüntető rövid ideig elfoglalt egy luxushotelt, mielőtt a rendőrség visszaszorította őket. Toulouse-ban és Rennes-ben is szállt a könnygáz, és minden városban törtek a kirakatüvegek.

Más tiltakozások is voltak Párizsban május elsején. Az Extinction Rebellion klímaaktivistái narancssárgára fújták a Louis Vuitton múzeum homlokzatát. Egy másik környezetvédő csoport szintén narancsra festette a Vendome tér egyes részeit, ahol ékszerboltok vannak, és az igazságügyi minisztérium épületét is célba vették.

Forrás:(Guardian)

Részvény: