Uniós döntés: honnan indul a forint?

A forintnak nagyon hiányzik az uniós pénzekről szóló megállapodás ahhoz. A magyar deviza az euróval szemben 10, a dollárhoz képest 25 százalékot veszített értékéből ebben az évben.

Anemzetközi devizapiacokon lényegében nincs kereskedés hétvégén, így majd hétfőn derül ki, hogyan reagál a piac és a forint árfolyama arra a vasárnap közzétett döntésre, amely szerint – ha nem sikerült megállapodni Brüsszellel – forrásmegvonással nézhet szembe Magyarország. 

Az Európai Bizottság vasárnap költségvetési védelmi intézkedéseket javasolt a feltételességi rendelet alapján. Ennek célja az uniós költségvetés és az EU pénzügyi érdekeinek védelme a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szemben. A vasárnapi döntéssel kapcsolatban Johannes Hahn költségvetési és igazgatási biztos a következőket mondta: „A mai határozat egyértelműen bizonyítja, hogy a Európai Bizottság eltökélt az uniós költségvetés védelmében, és hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk e fontos cél érdekében”. Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljes körűen tájékoztatja a Bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.

Fontos a forintnak

Bár az infláció felgyorsulása miatt a Magyar Nemzeti Bank fokozatosan szigorít a monetáris feltételeken, többek között folyamatosan emeli az alapkamatot, de ezek a lépések egyelőre nem tudták stabilizálni a forint árfolyamát. Piaci elemzők szerint az uniós pénzekről szóló megállapodás adna erőt a forintnak és tenné kiegyensúlyozottabbá az árfolyamot. 

A forint az utóbbi napokban gyengén teljesített. Az euró árfolyama az utóbbi napokban 405-409 forint között ingadozott a stooq.com adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a magyar deviza az euróval szemben az idén – azaz január elejéhez képest – majdnem 10 százalékkal gyengült. A dollárt az elmúlt napokban 405-410 forinton jegyezték, ami a januári árfolyamhoz képest 25 százalékos értékvesztést jelent. 

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/deviza-dollar-euro-forint-eu-forras-tamogatas-vita-targyalas-arfolyam.759941.html #forint #deviza #árfolyam #dollár #euró

Részvény: