Uniós biztos: Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra

Románia és Bulgária készen áll a szabad utazást biztosító schengeni térséghez való felvételre, az Európai Uniónak jogi kötelessége ezt biztosítani, nekik pedig legitim elvárásuk, hogy csatlakozhassanak – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős biztos az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az uniós igazság- és belügyi tanács múlt heti döntésére reagált, miután a testületben nem született meg az egyhangú döntés a két tagállam felvételéről. Mint mondta, az Európai Bizottság már régóta úgy véli, hogy Bukarest és Szófia már minden csatlakozási feltételnek megfelelt, már több mint egy évtizede várnak erre a pillanatra. Hangsúlyozta, hogy ez a két ország hatalmas feladatot lát el, több mint százezer, a háború elől menekülő ukránt fogadott be.

Kiemelte, hogy magának a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára, hogy megbirkózzon a migrációs és biztonsági kihívásokkal.

Fel kell venni a harcot a szervezett bűnözéssel szemben, elő kell segíteni a határokon átnyúló rendvédelmi együttműködést, e két ország csatlakozása megkönnyítené a rendőrségi és határvédelmi szervek közötti információcserét is.

Üdvözölte, hogy a múlt heti igazság- és belügyi tanácskozáson előrelépés történt az uniós menekültügyi csomaggal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának késleltetése csak hátráltatja ennek a migrációs problémának a megoldását.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a hozzászólásában hangsúlyozta: Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett. A két ország 11 éve vár a schengeni tagságra, akkor közölte először az Európai Bizottság, hogy készen állnak a csatlakozásra.

Románia és Bulgária méltatlan helyzetbe került a konszenzus hiánya miatt, pedig maradéktalanul teljesítették a feltételeket, keményen védik határaikat, az unió külső határait, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében
– hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a schengeni megállapodás az európai integráció egyik fő vívmánya, és elfogadhatatlan, hogy uniós tagállamok rekednek ezen kívül indokolatlanul:

Súlyosan képmutató magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével vádolják alaptalanul, addig a régi tagállamok következmények nélkül bonthatják meg az egységet egy ilyen súlyos kérdésben.

Forrás:https://www.napi.hu/nincs-rovat/europai-unio-schengen-terseg-romania-bulgaria-csatlakozas-veto-ausztria.764664.html

Részvény: