Ukrán hidrometeorológusok szerint Magyarország is kapna a radioaktív felhőből, ha elszállna a zaporizzsjai erőmű

A tudósok elsősorban az utóbbi napok időjárási viszonyait vették alapul és eszerint a radioaktív részecskék a Balti-tengertől Szerbiáig szóródnának szét.

A zaporizzsjai atomerőmű – Európa legnagyobb atomreaktora – körül továbbra is fokozódik a feszültség, ezért az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet tudósai szimulálták az atomerőműben bekövetkező nukleáris katasztrófa sugárzásának terjedését.

A tudósok megállapították, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei mellett a radioaktív szennyeződések egészen a Balti-tengerig, északra, Észtországig, Lettországig, Litvániáig és Lengyelországig, valamint Belaruszig is eljuthatnak. Nyugat felé haladva a radioaktív szennyeződések Moldovába, Romániába, Szerbiába, Szlovákiába, Magyarországra és a Cseh Köztársaságba jutnának el.

Múlt héten nyilatkozott a hvg360-nak Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja, aki maga is elismerte, hogy baj esetén juthat Magyarországra is mérhető mennyiségű sugárzás, ugyanakkor egy csernobili típusú katasztrófát kizártnak tartott.

Az orosz védelmi minisztérium viszont borúlátóbb, szerintük az „ukránok felelőtlen viselkedése” egy új Fukusimához, vagy Csernobilhoz hasonlítható katasztrófát indít el – írja az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi. Eszerint baleset esetén a radioaktív anyagok „elborítják Lengyelországot, Németországot, Szlovákiát”. Ezen túlmenően, Igor Kirillov altábornagy, a sugárzás és vegyvédelmi erők parancsnoka hozzátette, ha az állomás legalább egyik reaktorában található sugárzóanyagok mintegy negyede a levegőbe kerül, a radionuklidok „Skandináviát fogják lefedni”. A mellékelt térképen viszont az látszik, hogy Magyarország kimaradna a szórásból – talán mégis számítanak valamit a jó magyar–orosz kapcsolatok.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220818_Zaporizzsja_Atomeromu_robbanas_ukran_tudosok_Magyarorszag_sugarzas

Részvény: