Ukrán egészségügyi miniszter: az oroszok szándékosan akadályozzák a gyógyszerhez való hozzáférést

Ukrajna egészségügyi minisztere azzal vádolta meg az orosz hatóságokat, hogy emberiesség elleni bűncselekményt követtek el azáltal, hogy blokkolták a gyógyszerekhez való hozzáférést azokon a területeken, amelyeket az ország februári megszállása óta elfoglaltak.

A háború hat hónapja alatt Oroszország nem biztosított megfelelő humanitárius folyosókat, hogy saját gyógyszereinket biztosíthassuk a rászoruló betegeknek – nyilatkozta az AP-nek Viktor Liashko, aki  szerint ezeket az akciókat Oroszország szándékosan hajtja végre, és Kijev emberiesség elleni és háborús bűnöknek tekinti, amelyeket dokumentálni fognak.

Az ukrán kormánynak gyógyszereket biztosít a rákos és krónikus betegségekben szenvedőknek. Az ENSZ és ukrán tisztviselők szerint azonban a kórházak és az infrastruktúra tönkretétele, valamint a becslések szerinti 7 millió ember áttelepítése más ellátásokat is akadályozott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint augusztus 11-ig 445 kórházak és egyéb egészségügyi intézmények elleni támadás történt, amelyek közvetlenül 86 halálesethez és 105 sérüléshez vezettek. Az ukrán hatóságok szerint azonban az áldozatok tényleges száma ennél sokkal nagyobb lehet.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/13/orosz-ukran-haboru-zelenszkij-putyin-percrol-percre-171-nap/#ukran-egeszsegugyi-miniszter-az-oroszok-szandekosan-akadalyozzak-a-gyogyszerhez-valo-hozzaferest

Részvény: