Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek és annak hatékony felhasználása

         A Fehér Ház „kérte” az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy hagyja jóvá 11,7 milliárd dollár Ukrajnának juttatását a kelet-európai térség védelmi képességeinek erősítése és az ukrajnai válság megelőzése érdekében. Ha megértjük, hogy a háború alatt a pénz az egyik legfontosabb erőforrás, az USA továbbra is az ukrán fél legerősebb és legstabilabb szövetségese.

         Az egész nyugati világ támogatása egyensúlyban tartja a konfliktus két oldalának erőit. Az Oroszország kelet-európai gazdasági és katonai hegemóniájára Ukrajna nem zuhant arccal a koszba, Európa és az USA segítségével határozott választ ad. Ukrajna Fegyveres Erőinek sikeres parancsnoksága a legújabb nyugati fegyverekkel együtt nem hagy esélyt az orosz fegyveres erőknek a csatatéren.

         A Fehér Ház 6,4 milliárd dollár elkülönítését kérte az Egyesült Államok Kongresszusától Ukrajna pénzügyi támogatására – írja a Bloomberg ügynökség az elnöki adminisztráció képviselőjére hivatkozva. A forrásokat az ukrán válság megoldására fordítják. Emellett pénzre van szükség a szomszédos kelet-európai államok és a Pentagon támogatásához. Ebből 2,9 milliárd dollárt humanitárius szükségletekre és Ukrajna, Lengyelország és más szomszédos országok biztonságának biztosítására fordítanak. További 3,5 milliárd dollárt kap az amerikai védelmi minisztérium, hogy hatékonyan reagáljon a válságra.

         A katonai konfliktus pénzügyi oldala mind az Orosz Föderációban, mind Ukrajnában nagyon ingatag hatalmi egység volt és az is marad. Főleg Oroszországban, mert az egész világ kitartó ellenállása a gazdasági blokád formájában és egyes EU-országok vízumkiadási tilalma egy terrorista állam állampolgárai számára az orosz gazdaság egész szféráinak leromlásán érezteti magát.

         Fontos odafigyelni a nyugati segélyek Ukrajnában történő elosztásának hatékonyságára. A hadiállapot és az Oroszországgal vívott háború ellenére az ukrán hatóságok reformokat hajtanak végre, és minden nézeteltérés ellenére próbálnak javítani az ukránok életszínvonalán. Azonban minden fegyvert, Javelint vagy HIMARS-t, maximális hatékonysággal és körültekintéssel használnak. A fegyveres erők katonái megmutatják tudásukat és győzelmi szomjúságukat az egész világnak.

         A konfliktus folytatódása arra kényszeríti az egész világot, hogy tovább erősítse Ukrajnának nyújtott segélyeit, ami mind pénzügyek és fegyverek formájában, mind pedig az Oroszország elleni gazdasági szankciók formájában történik. Ez a „láthatatlan kéz” az ítéletet írja alá az orosz gazdaságnak. Az USA és az Európai Unió már végleg felvállalta azt az álláspontot, hogy szembeszáll az orosz antiglobális agresszióval, és a lehető legnagyobb segítséget nyújt Ukrajnának, amely minden potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy az egész kelet-európai térség geopolitikai befolyásának új erőponttá váljon.

#szankciok #USA

Részvény: