Ukrajnában őrizetbe vették az állami repülőgépgyár két volt vezetőjét

Az ukrán állami repülőgépgyártó vállalat, az Antonov két vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy az orosz invázió kezdetén akadályozták az ukrán erőket, és ezzel lehetővé tették az oroszoknak, hogy megsemmisítsék a Mrija teherszállító repülőgépet.

A ukrajnai Legfőbb Ügyészség és az SZBU ukrán titkosszolgálat szerint az egykori vállalatvezetők tavaly januárban és februárban megakadályozták az Ukrán Nemzeti Gárdát, hogy erődítményt építsenek a főváros közelében, Hosztomelben található, kulcsfontosságú nemzetközi repülőterén.

A meg nem nevezett gyanúsítottak akár 15 év börtönt is kaphatnak.

Méltányos vizsgálatot folytatunk ebben az ügyben. Azoknak viszont, akik segítettek az ellenségnek elpusztítani Ukrajna egyik jelképét, megfelelő büntetést kell kapniuk

– közölte Vaszil Maljuk, az SZBU idén februárban kinevezett vezetője.

A Mrija ikonikus teherszállító repülőgép alig néhány nappal a háború kezdete után semmisült meg a hosztomeli nemzetközi repülőtéren zajló harcok során.

Hosztomel a főváros egyik elővárosa, és közvetlenül Bucsa szomszédságában található. A teherszállító még a szovjet korszakból maradt meg, szárnyfesztávolsága 88 méter volt, és az oroszok rombolták szét.

Tavaly májusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette a legendás teherszállító újjáépítését, ezzel is tisztelegve a háború ban elesett ukrán pilóták előtt. Tavaly novemberben az Antonov repülőgépgyártó vállalat megerősítette az újjáépítés tervét. Ennek becsült költsége 500 millió dollár lesz. A cég azt nem közölte, hogy a tönkretett repülőgép alkatrészeit és a hiányos repülőgépvázat beépítik-e majd az új teherszállítóba, ahogy azt sem, milyen forrásból kívánják újjápíteni a Mriját.

Forrás:(Sky News)

Részvény: