Ukrajnában azt mondták, hogy Oroszország rakétatámadást intézett a vízerőmű ellen, civilek százezrei megsérülhettek

         Az orosz csapatok december 16-án az ukrán energiainfrastruktúra elleni rakéta-terrortámadás során megtámadták a Zaporozsje városában található ukrán „DnyeproGESz” vízierőművet.

         Erről írt Telegramjában Olekszej Fidienko Ukrajna népi képviselője, aki szavai bizonyítására fotókat és videókat is közölt a vízerőműben történt robbanás pillanatáról.

„Ma, valahol délhez közelebb rakéták találták el az erőművet” – írja a képviselő.

         A Zaporozsjei vízierőmű gátjának ütközése esetén fennáll a veszélye annak, hogy elárasztják Zaporozsje városának és elővárosainak hatalmas területét, ahol civilek élnek. A legalacsonyabb becslések szerint 200 ezer ember szenved majd ettől és veszíti el a tetőt a feje felett.

         Emlékezzünk vissza, hogy december 16-án csak Ukrajna Zaporozsje régióban legfeljebb 15 rakétacsapást regisztráltak. Október 10-től pedig Oroszország ahelyett, hogy aktívan előrenyomult volna a harctéren Ukrajnával, megkezdte az ukránok úgynevezett „energiaterrorát”. Ukrajnában a hideg idő és a fűtési szezon beköszöntével az Oroszország már több száz rakétacsapást intézett, kizárólag az ukrán energetikai létesítményekre, amelyek hőt, áramot és meleg vizet biztosítanak Ukrajna egészének és lakóinak. Ukrán energiaügyi tisztviselők szerint Ukrajna energiainfrastruktúrájának akár 50 százaléka nem működik megfelelően, vagy javítási állapotban van. Október 10. óta Ukrajna energiatakarékos üzemmódra vált, ami azt jelenti, hogy a több milliós városokban napi 12 órán át, a falvakban pedig napi 20 órán keresztül nincs áram. Tegnap az egész háború alatt először Ukrajna fővárosában – Kijevben – a metró nem működött a városi hálózatok megfelelő feszültségének hiánya miatt.

Részvény: