Ukrajna visszaveszi a Krímet

         Az utóbbi időben a krími kérdés egyre aktuálisabbá vált. És minden arra utal, hogy Ukrajna kezdi beváltani ígéreteit, és visszaveszi a Krím-félszigetet. Éppen tegnap a Krím-félszigeten két visszhangos dolog történt: az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési osztályának felhívása Ukrajna és Oroszország állampolgáraihoz, valamint nyolc robbanás történt a Fiolent-fok területén. Nézzük meg közelebbről a történteket.

         Tegnap, szeptember 1-jén az ukrán védelmi minisztérium titkosszolgálati főosztálya hivatalos felhívást intézett a krímiekhez a Facebook-oldalán. Az ukrán titkosszolgálat kéri, hogy tüntessenek fel a posztban feltüntetett telefonszámokon, valamint egyéb információs csatornákon:

– az orosz csapatok bevetési pontjainak és címeinek pontos elhelyezését (a koordinátákra való hivatkozással),

– az orosz csapatok ellenőrzési pontjait (koordinátákra hivatkozva),

– a katonai felszerelések mozgásának helyeit és útvonalait,

– az orosz hadsereg oldalára átment helyi alkalmazottak pontos adatait (koordinátákhoz kötött lakóhelye és tartózkodási helye, címe, neve, vezetékneve, beosztása és munkahelye),

– ugyanaz, mint fentebb, az orosz kormány támogatóival kapcsolatban.

         Ez a fellebbezés azt jelzi, hogy Ukrajna (hivatalos szinten) megerősíti, hogy elkezdett dolgozni a Krím visszaszerzésének kérdésén. De ez a fellebbezés önmagában semmi, ha nem kísérte volna számos robbanás ugyanazon a napon a krími Balaklavában, valamint a Fiolent-fokon. Elérkeztünk tehát a második, nem kevésbé visszhangos eseményhez, amely a Krím-félszigeten történt. Tehát tegnap a szemtanúk szerint hajnali 4 órakor rakéták hangjait hallották Balaklava felett. A helyi lakosok azt állítják, hogy a Fiolenten „valami egy síppal a földre esett”, aminek következtében a házak megremegtek, és repülőgépek szálltak fel az égbe.

         Oroszország a következőképpen kommentálta ezt az esetet: „kísérlet történt egy P-800 Onyx rakéta kilövésére, és az felrobbant a város felett, ahol kilőtték”. Vagyis az orosz fél tagadja a robbanások eredetét, de akkor nem kellene saját repülőgépet az égbe emelni. Ezenkívül a helyi lakosok szerint egy ilyen rakéta nyolcszor robbant ott, nyolcszor szállt fel és zuhant le. A helyiek nyolc robbanást számoltak a Fiolent-fok közelében.

         Az ukrán fél hivatalosan nem kívánt nyilatkozni, de kijelentette, hogy tudomása szerint vannak katonai létesítmények és légvédelmi rendszerek ezeken a területeken, beleértve Evpatoriát is. Emellett jelenleg a Krím területén folytatja tevékenységét egy partizánmozgalom, amely az ukrán fegyveres erőket és a hírszerzést segíti az adatgyűjtésben és felforgató tevékenységet folytat. És a Kirimli és Mejlisz felszabadító mozgalom is aktívabbá vált, és már az orosz rezsim támogatóinak felkutatásával foglalkozik a Krímben.

         Kiderült, hogy egyrészt ez a két esemény nagy valószínűséggel közvetlenül összefügg egymással, másrészt Ukrajna a Krímbe megy, hogy szerezze vissza sajátját. Tekintettel a nem teljesen helyénvaló orosz megjegyzésekre a robbanásokról és azok eredetéről, vagy lelőttek egy drónt, vagy maguk robbantották fel saját rakétájukat, vagy a légvédelmi rendszer működött, az Orosz Föderáció minden lehetséges módon és hiába igyekszik megállítani pánikot a krími lakosság körében.

#Krim #Fiolent

Részvény: