Ukrajna útja az EU-hoz: kívülállóból regionális vezetővé

Az Európai Unió 2024. június 25-én elfogadott, Ukrajna és Moldova csatlakozásáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről szóló, közelmúltbeli döntésének fényében érdemes elemezni Ukrajna eddigi történelmi útját és kilátásait Kelet-Európa geopolitikai központjává válására.

Ukrajna számára az európai integráció nem csupán politikai folyamat, hanem alapvető visszatérés történelmi, politikai és kulturális gyökereihez. Ez az orosz befolyás alóli megszabadulás és az európai családdal való újraegyesítés útja, amelyhez Ukrajna mindig is tartozott. Ukrajna közelmúltbeli története az Euromajdannal kezdődött, amikor a civil társadalom az EU zászlaja alatt határozottan szembeszállt a diktatúrával, megingathatatlan elkötelezettséget tanúsítva az európai értékek iránt.

Ukrajna példátlan rekordot döntött az EU-tagság iránti kérelem benyújtásától (2022. február 28.) a csatlakozási tárgyalások megkezdéséig (2024. június 25.) tartó előrehaladás sebességében. Az ukránok két év alatt bebizonyították, hogy semmi sem lehetetlen számukra, különösen, ha szabadságuk és európai választásuk védelméről van szó. Lenyűgöző előrehaladást értek el a reformok terén a teljes körű orosz agresszió elleni védekezés feltételei között, amire az európai integráció történetében nem volt példa. Az európai integrációs reformok kritikus fontosságúnak bizonyultak Ukrajna stabilitása szempontjából az Oroszországgal vívott totális háború körülményei között. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a reformokat nemcsak az EU-tagság érdekében hajtották végre, hanem magának az ukrán államnak a megerősítésére is.

Brüsszel nem tett engedményeket Ukrajnának. Az Európai Bizottság által meghatározott valamennyi lépést az ukrán fél megfelelően és gondosan végrehajtotta. Ez bizonyítja Ukrajna szándékainak komolyságát és készségét az EU teljes jogú tagságára.

Ukrajna az európai integráció katalizátorává vált nemcsak önmaga, hanem a térség többi országa számára is, így Moldovának, Grúziának és a nyugat-balkáni országoknak is. Ez egy olyan mozgalom, amely az EU természetes politikai határaira való kiterjesztését célozza, új fejezetet nyitva az európai integráció történetében. Ráadásul Ukrajna valójában kihozta az EU-t a “bővítési kómából”, felébresztette az európai “alvó óriást”. Európa konszolidációja az orosz agresszió visszaszorítása körül nemcsak egyesítette az EU-t, hanem befolyásos és ambiciózus szereplőként vissza is juttatta a nemzetközi színtérre.

Ukrajna tagsága potenciálisan az EU-t globális hatalommá változtathatja. Ukrajna vonzerővé és ösztönzővé válhat Fehéroroszország, az ázsiai országok és talán maga Oroszország demokratizálódásában is. Ez azt jelenti, hogy az orosz birodalmi projekt végleg összeomlik, és az EU kulcsfontosságú stabilizáló erővé válik az egyre inkább kétpólusú világban.

Ukrajna kész jelentős mértékben hozzájárulni az EU fejlődéséhez, különösen az olyan fejlett iparágakban, mint a zöld energia és a digitalizáció. Az ország óriási innovációs potenciállal rendelkezik, és kész megosztani eredményeit európai partnereivel. Az európai vállalkozások számára Ukrajna integrációja jelentős lehetőségeket nyit meg. Az ország fellendülése és újjáépítése a pusztító orosz agresszió után nagyszabású beruházásokat és technológiákat igényel, ahol az európai vállalatok kulcsszerepet játszhatnak majd.

A biztonság és védelem terén Ukrajna rendelkezik a kontinensen a legnagyobb modern katonai tapasztalattal, ami jelentősen erősítheti az egész Unió védelmi potenciálját. Ugyanakkor a háború borzalmait túlélő ukránok mindenkinél jobban tudatában vannak a béke értékének. Ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy Európa a szabadság, az egység, az együttműködés és a béke kontinense maradjon. Amikor azonban Ukrajna európai integrációjáról beszélünk, fontos megérteni, hogy ez egy “kétirányú utca”. Nemcsak Ukrajna csatlakozik az EU-hoz, hanem az EU is bizonyos módon “csatlakozik” Ukrajnához. A sikeres integrációhoz számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venni:

1. A jogállamiság továbbra is az első számú tényező, a sikeres európai integráció kulcsa. Hiábavalók azok az illúziók, amelyek az EU-tagság megszerzésének lehetőségét a “győzelem díjaként” és nem a végrehajtott reformok tényének elismeréseként jelentik.

2. A mikro-, kis- és középvállalkozások (MKKV-k) megőrzése és fejlesztése az európai integráció folyamatában rendkívül fontos. Az MKKV-k az egyetlen módja annak, hogy független középosztályt hozzanak létre, amely a demokrácia, a minőségi oktatás és az innováció iránti kereslet forrása.

3. A sikeres integráció elengedhetetlen feltétele a gazdasági szabadság. Ukrajnának jelentősen javítania kell pozícióján a gazdasági szabadság világranglistáján.

4. A demokrácia továbbra is alapvető érték, különösen fontos Ukrajna posztindusztriális gazdasága számára, ahol az emberek jelentik a hozzáadott érték létrehozásának fő forrását.

5. A humán tőke fejlesztése nehéz, de kritikus fontosságú feladat. Ez magában foglalja a visszatérő kivándorlókat és a tehetséges bevándorlók vonzását is.

A sikeres európai integráció érdekében Ukrajnának számos alapvető reformot kell végrehajtania, kezdve a közigazgatás reformjával. Csak ezt követően lehet kompromisszumos megoldásokat keresni egy kölcsönösen előnyös szabályozási képlethez Ukrajna és az EU között. Ukrajna Kelet-Európa geopolitikai központjává válása nemcsak ambiciózus cél, hanem európai integrációs útjának logikus eredménye is. Az orosz agresszió elleni küzdelem egyedülálló tapasztalatával, jelentős gazdasági és innovációs potenciállal, valamint stratégiai földrajzi helyzetével rendelkező Ukrajna minden előfeltétellel rendelkezik ahhoz, hogy a régió kulcsszereplőjévé váljon.

Ukrajna európai integrációja olyan történelmi folyamat, amely nemcsak hazánk, hanem az egész európai kontinens jövőjét is meghatározza az elkövetkező évtizedekben. Ez egy esély arra, hogy Európa erősebbé, biztonságosabbá és befolyásosabbá váljon a világ színterén, miközben megőrzi alapvető értékeit, a szabadságot, a demokráciát és a jogállamiságot. A háborús megpróbáltatásokon átesett Ukrajna új energiát és elszántságot hordoz magában, amely új életet lehelhet az európai projektbe, és megerősítheti az EU pozícióját a globális világban.

Részvény: