Ukrajna tagadja, hogy radioaktív anyaggal kevert robbanószerrel kísérletezne

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap körbe telefonálta a nyugati kollégáit, azzal riogatva őket, hogy Kijev úgynevezett “piszkos bombákat” készül bevetni, vagyis olyan robbanóanyagokat, amelyekbe radioaktív anyagot is kevert.

Azzal hívta fel brit kollégáját, Ben Wallace-t az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, hogy aggódik Kijev provokációi miatt, fél, hogy Ukrajna használni fogja a “piszkos bombákat”. Vasárnap, a BBC szerint, nemcsak Wallace-t, hanem az Egyesült Államok, Franciaország és Törökország védelmi minisztereit is riasztotta Sojgu, figyelmeztetve őket, hogy Kijev radioaktív anyaggal kevert bombákat tervez bevetni, ugyanakkor állítását nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megalapozatlannak tartotta Moszkva állításait, és kiemelte, hogy az orosz riogatás valójában inkább azt jelenti, hogy maga Moszkva készülhet ilyen jellegű támadásra. “Oroszország minden piszkos dolog forrása, amit el lehet képzelni ebben a háborúban” – fogalmazott.

Válaszol az ukránokat támogató nyugati államok közölték, hogy elutasítanak mindent, ami az oroszoknak a konfliktus eszkalálására ürügyként szolgálhatna. Egy közös közleményben Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminiszterei kiemelték, hogy kormányuk visszautasítja Oroszország minden nyilvánvalóan hamis állítását arra vonatkozóan, hogy Ukrajna a saját területén “piszkos bombát” gyártana. Nyomatékosították, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát Vlagyimir Putyin brutális agressziójával szemben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221024_Ukrajna_tagadja_hogy_radioaktiv_anyaggal_kevert_robbanoszerrel_kiserletezne

Részvény: