Ukrajna főügyésze: Oroszország példátlan erőszakot mutatott be a polgári lakosság ellen, és nyílt politika törli Ukrajna és az ukrán identitás gondolatát

​Oroszország példátlan erőszakot tanúsított a polgári lakosság ellen. Bárhol, ahol az orosz erők behatoltak Ukrajnába, masszív keresést indítottak ukránbarát vagy oroszellenes lakosok után. Nyílt politika folyik Ukrajna és az ukrán identitás gondolatának törlésére. Andrej Kosztin, Ukrajna főügyésze írt erről a Global Insight cikkében, ahol kifejtette, miért kell népirtásnak tekinteni azt, amit a világ Ukrajnában tapasztal.

​„Oroszország példátlan erőszakot tanúsított a polgári lakosság ellen. Eleinte Bucsa és a Kijevi régió más városai voltak, ahol több mint 450 holttestet találtak. Legtöbbjüket megkínozták, verték vagy agyonverték. Aztán ott volt Sumy, Csernigov és Izyum. Most az ukrán bűnüldöző szervek leleplezik az orosz barbárokat Herszonban. A legtöbb helyen kínzókamrákat találtak kínzóeszközökkel és az ilyen kezelés nyomait, gyorskivégzések helyszíneit és tömegsírokat. Ennek a nyílt és szisztematikus erőszaknak a célja a félelem és a terror terjesztése, valamint az ellenállás megszüntetése, hogy az oroszok lerombolhassák az ukrán identitást” – írja Kosztin.

​A szerző szerint az Oroszország által Ukrajnában elkövetett bűncselekmények abban különböznek a többi Ukrajnában vagy máshol elkövetett nemzetközi bűncselekménytől, hogy egyértelműen az ukránok nemzeti csoportként való üldözésére irányuló kampány jeleit mutatják az ukrán identitás és az ukrán államiság ellen.

​„Sőt, az elkövetett bűncselekmények szisztematikusak és tömegesek, ami a népirtásra jellemző. Ezzel kapcsolatban az ukrán bűnüldöző szervek a népirtás ténye miatt indítottak büntetőeljárást” – pontosítja a főügyész.

Kosztin ukrán főügyész cikkében egyértelműen gradációt ad az Oroszország által az ​Ukrajna elleni háborúban alkalmazott módszerekről, amelyek a Kreml ukrán népirtó politikáját jelzik.

​Az egyik minden területen közös minta, hogy bárhová is léptek be, az orosz erők nagyszabású kutatásba kezdtek ukránbarát vagy oroszellenes lakosok után.

​„Rendszeresen összegyűjtötték a településeken a férfi lakosságot, majd vagy a helyszínen lelőtték, vagy „biztonságos helyekre” szállították őket, ahol pucérra vetkőzve átkutatták őket nacionalista tetoválások vagy hasonló jellegű információk után a személyes telefonokban. Bucsában az orosz hadsereg házról házra járt, azt állítva, hogy „nácikra vadásznak”. Kiválasztották azokat, akiket vezetőnek tartottak, vagy aktívan ukránbarátok voltak, és brutálisan bántak velük és/vagy megölték őket. Kormánytisztviselők és politikailag aktív állampolgárok, akik nem értenek egyet az ukránizmus elítélésével, eltűntek vagy meggyilkoltak” – áll a cikkben.

​Míg egy csoport nagyszámú tagjának megölése lehet a legközvetlenebb eszköz egy egész csoport megsemmisítésére, a népirtást más cselekmények is elkövethetik, amelyeknek nincs azonnali hatása. Kosztin szerint az ilyen akciók Oroszország részéről kényszerű lakóhelyelhagyás és szexuális erőszak az ukránok ellen.

​„Oroszország mindkét módszert használja hadviselési eszközként. A szexuális erőszakot az orosz csapatok politikai és katonai taktikaként alkalmazták, hogy féktelen erőszakot mutassanak be, hogy megalázzák és megtörjék a polgári lakosságot” – írja a főügyész.

​Az Oroszország által folytatott népirtás-politika másik jelének nevezte Kosztin főügyész az ukrán gyerekek erőszakos kitoloncolását és Oroszországban történő örökbefogadását.

​„Ez egy jól megtervezett stratégia, amely szerint elválasztják a gyerekeket szüleiktől és családjuktól, akár elrabolják őket az ukrán bentlakásos iskolákból és kórházakból, erőszakkal deportálják őket Oroszországba további örökbefogadással. Ugyanez vonatkozik a háború következtében árván maradt gyerekekre is” – mondta.

​Emellett Kosztin megjegyezte, hogy Oroszország lépései egyértelmű jeleit mutatják annak, hogy olyan „életkörülményeket” teremtenek, amelyek hozzájárulnak az ukránok mint csoport megsemmisítéséhez, beleértve az erőművek és elektromos hálózatok elleni támadásokat, amelyek jelentős áramkimaradásokat okoznak.

​„Ez különösen aggasztó a tél beköszönte fényében, amikor emberek milliói maradnak áram, fűtés és gáz nélkül. Ezt ismét a félelemkeltés és a lakosság megfélemlítése érdekében teszik. Az orosz erők a közlekedési és kommunikációs infrastruktúrát, valamint az egészségügyi létesítményeket is célba veszik” – olvasható a cikkben.

​Kosztin külön hangsúlyozta, hogy Oroszország lépéseinek semmi köze a nemzetközi humanitárius jog szerinti háborúhoz. Egyértelmű üldöztetési vonalat követnek, amelyet gyakran terrorcselekmények, kínzások és Ukrajna és az ukránok megfélemlítése kísér. Oroszország lépései a múlt század legrosszabb emlékeit elevenítik fel, nevetségessé teszik a nemzetközi jogot és aláássák a fennálló szabályokon alapuló rendet.

​„A nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy egy sajátos nemzeti eredetű csoport alapvető alapjait megtámadják azzal a szándékkal, hogy megsemmisítsék, történelmét és kultúráját eltöröljék a föld színéről. Ha ezt megengedik, akkor a Népirtás Egyezmény nem érte el céljait. Ez a Kreml által kinyilvánított cél Ukrajnával kapcsolatban. Ha egy tényt nem ismerünk fel, az nem tűnik el, hanem csak időt takarít meg, és lehetőséget ad a gonosznak arra, hogy újabb erősebb csapást mérjen. Ezt nem lehet megengedni” – összegezte az ukrán főügyész.

Részvény: