Ukrajna ellentámadásba kezd délen

         Hétfőn az ukrán média arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők nagy offenzívát indítottak déli irányban, amelynek célja az egyik kulcsfontosságú város, Herszon felszabadítása. A tisztségviselők közül először csak az ukrán „Dél” védelmi erők sajtóközpontjának vezetője, Natalija Gumenjuk jelentette be az offenzíva kezdetét a Herszon régióban minden részlet nélkül: „A fegyveres erők különböző irányokból indítottak támadó akciókat délen, beleértve a Herson régiót is.”

         Az orosz fél először tagadta az ellentámadás tényét, minden videót és publikációt hamisnak nevezve. Később azonban az orosz fél megerősítette, hogy Novaja Kahovka, Beriszlav, Melitopol és sok más falú és város súlyos ágyúzás alatt állnak. „A Hersoni Fronton délután az ukrán fegyveres erők nagyszabású támadást indítottak az Ingulec folyón, az Andrejevka körzetből egy hídfőből, és némi előrelépést értek el” – írta a saját Telegram csatornáján nyugalmazott orosz katonatiszt és volt FSZB-alkalmazott Igor Girkin. Korábban Girkin a „Donyecki Népköztársaság”-nak nevező szervezet vezetőségének tagja volt.

         Este Gumenjuk ukrán szóvivő megerősítette azt a tényt, hogy az Ukrajna fegyveres erői áttörték az orosz hadsereg első védelmi vonalát Herson irányába: „Lehetőség volt áttörni az orosz csapatok első védelmi vonalát az ideiglenesen megszállt terület hosszan tartó tűzellenőrzése után Herson irányába. A fegyveres erők déli frontján sikerült áttörni az ellenség védelmét, az ellenség előretolt egységeinek erkölcsi kimerültségének köszönhetően.” Ugyanezt az ellentámadás megindításáról szóló információt az Oroszország Védelmi Minisztériuma hivatalosan is megerősítette: „…hétfőn a nap folyamán Zelenszkij közvetlen utasítására az ukrán csapatok három irányba támadást kíséreltek meg Nyikolajev és Herszon régiókban. Az orosz erők csoportjának aktív védekezésének eredményeként az ukrán hadsereg egységei súlyos veszteségeket szenvedtek el.”

         Augusztus 29-én késő este a CNN amerikai kiadvány az ukrán fegyveres erők katonai köreiből származó saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy 4 falut foglalt vissza az ukrán katonaság az oroszoktól Ukrajna déli részén. Ezek Pravdino, Novaja Dmitrovka, Arhangelszkoje és Tomina Balka falvak Herson közelében. „Három helyen áttörték az első védelmi vonalukat. Meglátjuk, hogyan megy tovább. Célunk Herson” – idézi CNN a saját forrását.

         Éjszaka az ukrán tüzérség újabb kört csapott le a Herson régióban lévő közúti és vasúti hidakra, amelyeken keresztül a Dnyepr jobb partján lévő orosz csoportok utánpótlása halad át, és amelyek már használhatatlanok voltak – legalábbis a nehézgépek áthaladására. Erős robbanások dördültek a régió kellős közepén (Herson) és különböző helyeken.

         Az ukrán és az orosz oldalról érkező egymásnak ellentmondó információk ismeretében ma már nagyon nehéz megmondani, hogy az orosz védelmi vonal áttörése sikeres volt-e. De figyelembe véve azoknak a településeknek a földrajzi elhelyezkedését, ahol az ukrán fegyveres erők offenzívát indítottak (amit a konfliktus mindkét oldala említ), nyilvánvalóvá válik, hogy az ukrán hadsereg megkerüli a szárnyat, és megpróbálja bekeríteni az ellenséges erőket Herson közelében, ami nagyon demoralizálja az orosz hadsereget a frontvonalon.

         Mivel az ukrán és az orosz vezérkar sem nyilatkozott hivatalosan az ügyben, jelenleg csak megfigyelni lehet a helyzetet.

#Herson #Ukrajna #Haboru

Részvény: