Ukrajna békeképletének globális támogatása

         Lars Lücke Rasmussen, Dánia külügyminisztere elmondta, hogy országa készen áll a békecsúcs fogadására. Vlagyimir Zelenszkij elnök a hirosimai G7-csúcstalálkozón emlékeztetett egy ilyen intézkedés szükségességére.

         Dánia júliusban szeretne otthont adni egy csúcstalálkozónak, amelynek célja a béke megteremtése Ukrajna és Oroszország között, de egy ilyen találkozóhoz India, Kína és Brazília részvétele szükséges. Ezt Lars Lücke Rasmussen, Dánia külügyminisztere jelentette be.

         „Ha Ukrajna úgy dönt, hogy ideje egy ilyen találkozót tartani, az fantasztikus lenne. És akkor Dánia ezt a találkozót nyilván itthon szeretné megtartani” – mondta a dán külügyminisztérium vezetője. Meggyőződésének adott hangot, hogy nem csak Ukrajna szövetségeseinek kell jelen lenniük egy ilyen csúcson. „Először is tennünk kell némi erőfeszítést annak érdekében, hogy globálisan elkötelezzük a világközösséget egy ilyen találkozó megszervezése mellett. Növelni kell az olyan országok érdeklődését és bevonását, mint India, Brazília és Kína” – mondta Rasmussen.

         Ugyanakkor megjegyezte, hogy nehezen tudja elképzelni Oroszország részvételét egy ilyen csúcson.

         Ukrajnát leginkább az orosz agresszió leállítása és a béke megteremtése érdekli – ez egy axióma, mert nap mint nap halnak meg ukránok és önkéntesek a világ különböző részeiről, pontosan a béke leggyorsabb megteremtéséért. Van azonban egy árnyalat: a békéért Ukrajna feltételei szerint és az egész civilizált világ támogatásával.

         Az a kezdeményezés, hogy a csúcstalálkozót Vlagyimir Zelenszkij elnök békeképletével összhangban tartsák meg, a megfelelő időben (valószínűleg ez év júliusában) végrehajtják. A békeképlet pontjait az ENSZ Közgyűlésének határozatai is alátámasztják, és a nemzetközi jog elvein alapulnak.

         Nem alaptalanul választották a júliust – addigra vagy megkezdődik az ukrán fegyveres erők ellentámadása, vagy felgyorsulnak az előkészületek. Éppen az ukrán fegyveres erők teljes harckészültsége miatt kénytelen lesz az Orosz Föderáció engedményeket tenni, mert a valóságban nincs olyan forgatókönyv, amely alapján Oroszország megtartja a megszállt területeket.

         Emlékeztetjük, mely pontok szerepelnek az ukrán békeképletben:

  • sugár- és nukleáris biztonság
  • élelmiszerbiztonság
  • energiabiztonság
  • az összes hadifogoly és deportált szabadon bocsátása
  • az ENSZ Alapokmányának végrehajtása, valamint a területi integritás és a világrend helyreállítása
  • az orosz csapatok kivonása és az ellenségeskedés beszüntetése
  • az igazságszolgáltatás visszatérése
  • az ökocid elleni küzdelem
  • az eszkaláció megelőzése
  • a háború végének rögzítése.

         A 2023. február 3-i közös csúcson az Európai Unió hivatalosan is támogatta a békeképletet. A zárónyilatkozat kimondja, hogy az EU kész egy béketerv kidolgozására Ukrajnával közösen dolgozni, és támogatja egy csúcstalálkozó megrendezését annak végrehajtására. A békeképletet az USA és a „Nagy Hetes” többi országa – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada – is támogatta.

         Érdemes megemlíteni a „kínai békeképletet” is, amely lényegében annak a példája, hogy a mai események valóságában hogyan ne fogalmazzuk meg a békét Kijev és Moszkva között. A Kína által az „ukrán válság” békés rendezésére javasolt elképzelések nem béketerv, Pekingnek azzal kellene kezdenie, hogy azt, amit Oroszország csinál, háborúnak nevezzen. Ezt Anka Feldhusen ukrajnai német nagykövet mondta március végén. „A kínai dokumentum nem béketerv. A béketerv mindenekelőtt egy határozat, amelyet február 23-án New Yorkban (az ENSZ Közgyűlésén) 141 ország támogatott, és van Zelenszkij elnök 10 pontos terve” – szögezte le a diplomata.

         Ukrajna minden nemzetközi platformon harcol a Béke Formula támogatásáért: az ENSZ-ben New Yorkban, az Arab Liga dzsiddai csúcstalálkozóján és a „Nagy Hetes” Hirosimában stb. Ukrajna üdvözli más országok békekezdeményezéseit, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a béke alapvető alapja csak az ukrán területek megszállásának teljes megszüntetése és garancia az orosz agresszió megismétlődése ellen lehet.

         A háború ukrajnai feltételekkel történő befejezése az egyetlen igazi lehetőség a béke elérésére a legnagyobb háborúban, amelyet Európa a második világháború óta látott. Oroszország megbékélése és békéje bármilyen, számára akár kismértékben is kedvező feltételek mellett csak elodázza a következő nagyszabású vérengzést az európai államok területén, és újabb globális válsághoz vezet.

Részvény: