Újranyitják a szárazföldi határokat Kolumbia és Venezuela között

Január elsejétől a meghatározott órákban újraindul a teherforgalom, valamint a gyalogos átkelés a Simón Bolívar hídon is.

Januártól teljesen megnyitják a szárazföldi határokat Kolumbia és Venezuela között – jelentette be helyi idő szerint hétfőn a venezuelai elnök.

A rendelkezés január 1-jén lép életbe – tette hozzá Nicolás Maduro a venezuelai állami televízióban elmondott beszédében. A döntés értelmében meghatározott órákban újraindul a teherforgalom, valamint a gyalogos átkelés a kolumbiai Cúcutát a venezuelai San António del Táchirától elválasztó Simón Bolívar hídon is. A két ország a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat augusztus végén állította helyre.

Venezuela 2019-ben szakította meg e kapcsolatokat Kolumbiával, miután Iván Duque akkori kolumbiai elnök és kormánya elismerte Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela elnökének.

A viszony normalizálására azt követően került sor, hogy augusztus 7-én a baloldali Gustavo Petro lett Kolumbia elnöke, akinek hatalomba kerülésével változás történt Bogotá külpolitikájában.

Novemberben a két államfő személyesen is egyeztett Venezuelában, majd – több mint két év szünet után – először indult repülőjárat Venezuela és Kolumbia között.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221213_Kolumbia_Venezuela_hatarnyitas

Részvény: