Újra pártfőtitkárrá választották és még jobban bebetonozták a hatalomba Hszi Csin-pinget

Akkora hatalmat szerzett magának Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt kongresszusán, amekkora kínai elnöknek évtizedek óta nem volt: nem elég, hogy újraválasztották és hogy most már a korábbi szabályoktól eltérve akárhányszor újraválaszthatják, a tőle távolabb álló politikusok kikerültek a párt döntéshozó testületeiből is.

Ismét Hszi Csin-pinget választották a Kínai Kommunista Párt főtitkárává, aki így harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg. Ez azt is jelenti, hogy jövő márciusban az Országos Népi Gyűlésen beiktathatják elnöknek is harmadszor. Az eddigi szabály szerint az ország első embere legfeljebb két ötéves mandátumot tölthet ki, ezt azonban 2018-ban eltörölték, így a most 69 éves Hszi addig maradhat az ország élén, amíg csak szeretne, illetve amíg a párton belül képes megtartani a hatalmát.

Kijelölték mindemellett a KKP politikai bizottságának állandó bizottságát is. A párt legfontosabb szervének számító, jelenleg héttagú testületébe beválasztott négy új tag Hszi Csing-ping köreiből került ki.

A kongresszuson módosították a párt alapszabályát is, a pártvezetésből pedig kiszorították azokat, akik nem kötődtek szorosan az elnökhöz. Így az ország politikai vezetését gyakorlatilag egy személyben Hszi köré építették ki.  Ennek az egyik leglátványosabb pillanata az volt, amikor a korábbi elnököt, Hu Csin-taót a teremőrök váratlanul és magyarázat nélkül kivezették a kongresszusról.

Megválasztását követő sajtótájékoztatóján Hszi Csin-ping arról beszélt: bár Kína nem tud fejlődni a világ többi része nélkül, „a világnak is szüksége van Kínára”. A kínai gazdaság ellenállóvá vált, és rendkívül nagy mozgástérre tett szert – fogalmazott.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221023_hszi_kina_kongresszus

Részvény: