Újra bevezetné a sztálinista „nép ellensége” minősítést egy orosz képviselő

Ne legyünk szégyenlősek, állítsuk vissza a sztálini elnyomást – sürgeti az orosz képviselő.

Az orosz ultranacionalisták vezetője azt szorgalmazza, hogy a Kreml fogadjon el a sztálini rendszert idéző intézkedéseket – írja jelentésében az Institute for the Study of War (ISW). Andrej Guruljov volt tábornok, az orosz Állami Duma parlamenti képviselője – a kormányzó Egységes Oroszország Párt egyik prominens ultranacionalista alakja – kijelentette, hogy Oroszországnak újra be kell vezetnie a „nép ellensége” fogalmát. Ez a fogalom jól ismert: annak idején Sztálin ellenzékét jelölte a társadalom ellenségeként.

„Az emberek azt kérdezik tőlem, hogy a sztálini elnyomást akarod? Igen, annak ellenére, hogy voltak hibák. Akarom, annak ellenére, hogy a nagyapám 9 évet töltött börtönben e cikkely alapján. De ma nincs fegyelem, és ma ez a fő kérdés” – mondta Guruljov a Nexta oldal szerint.

Gurulyov gyakran osztja meg szélsőséges véleményeit az orosz állami televízióban, de az ultranacionalisták retorikája egyre inkább azt hangsúlyozza, hogy Oroszország belső ellenségeinek célba vételére és megsemmisítésére van szükség.

Igor Girkin volt orosz tiszt és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport pénzembere gyakran hasonló felhívásokat ismételget, hogy üldözzék azokat az orosz tisztviselőket, akik a háborút a Nyugattal való tárgyalások útján remélik befejezni. Az ilyen hozzáállás azt jelzi, hogy az ultranacionalista közösségek azt várják Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy kiterjessze az elnyomást és teljes mértékben elkötelezze magát a háború mellett.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230426_nep_ellensege_kategoria_orosz_orszaggyulesi_kepviselo

Részvény: