Újabb orosz hamisítvány: a TASS Szijjártó nevében azt mondta, hogy az EU nem tud segíteni a háborúban

         Mindannyian hozzászoktunk a háborúval kapcsolatos orosz hamisítványokhoz. Néha azonban némelyikük szokatlan lehetnek, mint ebben az esetben. Például ma a TASS orosz kiadása közölt egy cikket, ahol állítólag Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kijelentette, hogy nem működnek azok az uniós döntések, amelyeket Ukrajna megsegítésére hoz. A meglehetős visszhangot keltő hírt számos orosz nyelvű orosz kiadvány felvette. Természetesen ennek a „fantáziának” a forrása nincs meghatározva. Az orosz nyelvűek mellett néhány angol nyelvű kiadvány, köztük maga a TASS is ugyanezt a hírt közölte.

         „Számomra úgy tűnik, egyszerűen nem működtek azok a „megoldások”, amelyeket Európában kerestünk, mert a katonai mentalitás túlságosan elragadtatott minket ” – idézi miniszterünk képzeletbeli kijelentéseit a kiadvány.

         A TASS ráadásul azzal a gondolattal próbálja lenyűgözni az olvasókat, hogy az EU által Oroszország ellen elfogadott 10 szankciócsomag nem működik. Bár nyilvánvaló, hogy hazudnak. Az orosz kiadvány arról is próbálja meggyőzni (saját olvasóit), hogy a szankciók csak ártanak Európának, míg Oroszország éppen ellenkezőleg, gazdaságilag virágzó. De itt, ami nagyon furcsa, az orosz lakosság többsége szilárdan hisz a kormányuk ilyen propagandameséiben.

         És természetesen Oroszország a Kijev elleni fegyverszállítással kapcsolatos Budapest álláspontját a Kijev elleni katonai akciók támogatásának tekinti. A TASS azt írja, Szijjártót megkérdezték, miért nem vesz részt Budapest fegyverek Kijevbe küldésében. Erre az illetékes azt válaszolta, hogy Magyarország nem akar további vérengzést gerjeszteni.

         „Ezért dolgozunk, hogy megállítsuk ezt (életveszteséget). Nem küldünk fegyvert, továbbra is a békét hirdetjük” – idéz egy ismeretlen személyt a TASS.

         Akkor miért van szüksége Oroszországnak ilyen propagandára, mert oroszul és angolul van? Itt minden nagyon egyszerű. Ez egy klasszikus propaganda, amely a hazai fogyasztókat – az egyszerű oroszokat – célozza. Ez az anyag a laikusoknak szól, hogy azt az illúziót keltse benne, hogy az EU-ban valamely befolyásos barátja támogatja Oroszországot. Ebből az illúzióból kiindulva az anyag olvasójának (aki nem akarja ellenőrizni, hogy ez a hamisítvány igaz-e) bizalomérzést kell éreznie saját hatóságainak Ukrajnával kapcsolatos intézkedései iránt, hiszen még „az EU-ban is támogatják az események orosz látásmodelljét”, ez vonatkozik a szankciókra és ebben az esetben a katonai támogatásra is.

         Ebben a „történet” orosz termelésében két dolog kulcsfontosságú: „a szankciók nem működnek”, „békére van szükségünk, ahogy azt Oroszország látja”.

         Már az ilyen anyagok megjelenése is jelzi, hogy a szankciók működnek, és kárt okoznak az orosz gazdaságnak. Oroszország szinte a háború kezdete óta próbálja igazolni Ukrajna elleni invázióját, bár ez eddig nem járt sikerrel.

         Minden rendben lenne, ha ez a hír bármelyik ország nevében szólna, de nem Magyarország nevében. Igen, Magyarországnak megvan a maga álláspontja Ukrajna fegyverszállításával kapcsolatban, igen, Magyarország a maga hasznának reményében lelassít minden folyamatot az EU-ban, a szankcióktól kezdve a Svédország és Finnország NATO-ba való belépéséig, de ez nem jelenti azt, hogy támogatja Oroszország katonai invázióját Ukrajnában, ez nem jelenti azt, hogy az agresszív Oroszországnak joga van minisztereink nevében ilyen következtetéseket levonni és „békés modelljeit” rákényszeríteni a társadalomra, képzeletbeli támogatást kifejezni. Kormányunk köteles megfelelően reagálni az orosz sajtó ilyen bohóckodásaira. Szijjártó miért nem ír most a TASS-nak a Twitterén, hogy meg kell cáfolni ezt a hamisítványt, miért nem hívják be az orosz nagykövetet a magyar külügyminisztériumba magyarázatra? A hivatalos Magyarország határozott reakciójáig Oroszország továbbra is olyan anyagokat tesz közzé, amelyek hazánk arculatára hatnak, érthetetlen véleményt formálnak rólunk az EU-ban, és viszályt szítanak Magyarország és Ukrajna között.

Részvény: