Újabb migrációs hullám indulhat az új szintre lépő orosz agresszió miatt

A Kijevet és környékét érő új orosz támadási hullám újabb menekültáradatot indít Európa felé. Ukrajnában azt szeretnék, ha lenne egy rendszer, amivel tudnának a háborús időben is gondolni a jövőre, és az újraépítkezéshez kellő módon tudnák elhelyezni a jövőben a munkaerőt. Kiemelten fontos az is, hogy a menekülő gyerekek, bárhol is kötnek ki, normális életet élhetnek.

Sokat változott a helyzet, most már kemény támadás alatt vagyunk – mondta az Európai Bizottság által szervezett konferencia keretében Mykhailyna Skoryk-Shkarivska, a Kijevtől 30 kilométerre lévő Bucsa alpolgármestere.

Több ukrán nagyvárost, köztük Kijevet és Lvivet is rakétatámadás érte hétfő reggel. Az össztűz azt követően irányult a legforgalmasabb térségekre, hogy Vlagyimir Putyin terrortámadásnak minősítette a Krím-félszigetre vezető híd szombati felrobbantását

Skoryk-Shkarivska elmondása szerint eddigre sikerült kialakítani valamilyen ritmust, amiben egyszerre lehet harcolni és a normális életet fenntartani.

Ennek a mostani támadási hullámmal vége.

Az újabb orosz támadás kiemelten veszélyeztet civil célpontokat, így nem lehet biztonságban iskolákat működtetni, és a normális élethez szükséges közműellátásban, mint például az áramszolgáltatásban vagy az internet esetén is kimaradások vannak.

Az infrastruktúra lényegében visszaesik a középkorba.

Skoryk-Shkarivska szerint a nyári hónapokra sikerült Bucsa sok lakosát visszahívni, miután az invázió februári indulását követően sikerült visszaterelni az adott körülmények között a helyi életvitelt egy élhető ütemre. Ez most a visszájára fordul.

Újabb menekülthullám indul Európa felé, ez a realitás, sokan gyerekekkel

-mondta az alpolgármester.

Európától most azt remélik, hogy egyértelművé teszik a szabályokat, mivel sok ukránnak nem egyértelmű az uniós határok átlépése majd a visszalépésnek a rendszere, márpedig Ukrajna azt reméli, hogy a háborús helyzet végével állampolgárai visszatérnek.

Ehhez szívesen vennének segítséget valamilyen rendszerezésben is, hogy a munkaerőt és a szaktudást az újraépítés során hatékonyabban lehessen elosztani.

Most irreálisnak tűnik, de ezzel együtt a jövőt tervezzük, miként lehet majd újra élni. Ez nagyon nehéz lesz, Bucsának is szüksége van adóbevételekre, miközben a vállalatok jó része megsemmisült az orosz támadások során – mondta Skoryk-Shkarivska.

Amit remélnek Európától, hogy a gyerekek beilleszkedését segítik mindenhol ukrán tartalmakkal is, könyvekkel, mesékkel, hogy az országon kívül is megteremtődjön az a normalitás, amit a háború utánra remélnek.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-haboru-bucsa-menkultek-europai-unio-ujraepites.761347.html

Részvény: