Újabb háború közeleg? Fokozódik a helyzet Jemennél is

Öt drónt és két rakétát lőtt le az amerikai hadsereg a Vörös-tengeren, és megsemmisítettek egy húszi járőrhajót is.

Az amerikai hadsereg az elmúlt 24 órában lelőtt öt drónt és két rakétát, amelyeket jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett. Az akció idején a térségben tartózkodó hajók nem számoltak be sérültekről vagy károkról – idézi az MTI az Egyesült Államok térségbeli műveleteiért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) az X (korábbi Twitter) közösségi oldalon szombaton közzétett üzenetét. Ezenkívül a parancsnokság egy húszi járőrhajó megsemmisítéséről is beszámolt.

Jemen nagy területeit ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azt állítják, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok iránti szolidaritásból cselekszenek. Az övezetben Izrael véres háborút folytat a Hamász ellen, megtorlásul a palesztin iszlamista szélsőséges mozgalom október 7-én, izraeli földön elkövetett támadásáért.

A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/jemen-huszik-usa-hadsereg-konfliktus-voros-tenger.791022.html

Részvény: