Újabb fontos lépést tett az uniós pénzekért a magyar kormány

Azonnali hatályú az a péntek esti rendelet, amely a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásának alapvető szabályairól szól.

Afriss Magyar Közlönyben megjelent a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló új kormányrendelet, amely az Európai Bizottság felé vállalt fontos fejlesztéspolitikai jogszabály.

E rendeletet kell alkalmazni a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (Recovery and Resilience Facility – rrf) létrehozásáról szóló, 2021. február 12-i 2021/241-es európai parlamenti és tanácsi rendelet hatálya alatt az Európai Tanács végrehajtási határozatával jóváhagyott Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv megvalósításakor a Magyarország részére nyújtott források felhasználására.

A jogszabály azonnal, egészen pontosan szeptember 30-án, pénteken 22 órakor lépett hatályba, egyúttal hatályát vesztette az eddigi jogszabály, a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 413/2021-es kormányrendelet.

Az új rendeletnek a közbeszerzési eljárások ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseit a jogszabály mostani hatálybalépését követően megindított ellenőrzésekre kell alkalmazni.

ProgramterületMinisztériumKormánytagSzakpolitikai felelősLebonyolító szerv
Demográfia és köznevelésMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterKIM és BMMagyar Államkincstár
Magasan képzett, versenyképes munkaerőMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterKIMNKFIH
Felzárkózó településekMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterNMNincs
VízgazdálkodásMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterBM, AMNincs
Fenntartható zöld közlekedésMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterTIMNincs
Energetika (zöld átállás)Miniszterelnökségterületfejlesztési miniszterTIMÉMI Nonprofit Kft., Széchenyi Programiroda, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Átállás a körforgásos gazdaságraMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterTIMNincs
EgészségügyMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterBMNincs
Állam és közigazgatásMiniszterelnökségterületfejlesztési miniszterNincsRészben az Új Világ Nonprofit Kft.
Forrás: Magyar Közlöny

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/eu-kozlony-fejlesztespolitika-kormany.760731.html

Részvény: