Újabb azonosítatlan légi eszközt semmisített meg az amerikai légierő

Az amerikai légierő – Kanada kérésére – megsemmisített egy azonosítatlan, nagy magasságban közlekedő légi eszközt Kanada északnyugati része felett – jelentette be a kanadai miniszterelnök.

Justin Trudeau arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnökkel egyeztetve adott utasítást az eszköz lelövésére, amelyet – a kanadai légierő gépeivel együttműködve – egy amerikai F-22-es Raptor vadászgép hajtott végre Yukon tartomány felett. Amerikai illetékesek azt közölték, hogy a kanadai és amerikai légtérvédelmi feladatokat ellátó Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) észlelte péntek este a tárgyat, amely szombaton lépett be Kanada légterébe.

A kanadai miniszterelnök jelezte, hogy a maradványokat összegyűjtik és elemzésnek vetik alá.

Közben a NORAD szóvivője, Olivier Gallant őrnagy arról beszélt, hogy a hadseregnek már sikerült meghatároznia, miről van szó, de részleteket nem hoznak nyilvánosságra.

Az amerikai légierő F-22-es gépe egy nappal korábban, pénteken a térségben hasonló műveletet hajtott végre, amikor Alaszka északi partjai közelében, az amerikai légtérben is lelőtt egy azonosítatlan légi eszközt, arra hivatkozva, hogy az veszélyeztette a polgári légi forgalmat.

Egy hete, szombaton az Egyesült Államok egy kínai megfigyelőléggömbként azonosított nagyméretű eszközt semmisített meg az ország keleti partvidékének közelében, miután az mintegy nyolc napon keresztül sodródott az amerikai légtérben. Az eset diplomáciai és politikai konfliktushoz vezetett az Egyesült Államok és Kína között, több éles nyilatkozatváltással.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/12/azonositatlan-legi-eszkoz-kemleggomb-egyesult-allamok-kanada/

Részvény: