Újabb amerikai politikus utazott Tajvanra

Eric Holcomb indianai republikánus párti kormányzó személyében ebben a hónapban immár a harmadik vezető amerikai politikus látogatott Tajvanra, ahol hétfőn a sziget elnökével is találkozott, számolt be az MTI.

A demokratikus szövetségeseknek most össze kell tartaniuk, és minden területen meg kell erősíteniük együttműködésüket

– jelentette ki Caj Jing-ven tajvani elnök, amikor hivatalában fogadta a kormányzót, akivel azt is közölte, hogy Kína katonailag fenyegeti a szigetet.

Holcomb a tajvani félvezető-gyártó vállalatok képviselőivel is találkozik, hogy a globális chiphiányról egyeztessen velük, miután a sziget a világ egyik vezető chipexportőre.

Augusztus elején Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház elnöke látogatott Tajvanra, ami miatt a szigetet szakadár tartományának tekintő Kína felháborodásának adott hangot, hadgyakorlatba kezdett a sziget körül, és szankciókkal sújtotta Pelosit. Pár hétre rá egy amerikai kongresszusi delegáció utazott a szigetre, miután Kína újból hadgyakorlatba kezdett.

Tajvan a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta de facto saját kormánnyal rendelkezik. A tajpeji vezetés elutasítja Peking szuverenitását, és azt hangoztatja, hogy csak a sziget lakói dönthetnek a saját jövőjükről.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/22/amerikai-utazott-tajvan-caj-jing-ven-eric-holcomb-tajvani-konfliktus-tajpej/

Részvény: