Új szállítási szerződést írt alá a magyar kormány a Gazprommal

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Augusztusban a hosszútávú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre – idézi az MTI a minisztert, aki az EU-tagországok külügyminiszterei informális találkozójának szünetében jelentkezett be a közösségi oldalon.

Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal. A plusz földgázmennyiségek szállítása “technikai, technológiai kérdésektől” függ – tette hozzá.

A megemelt mennyiség is hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt.

Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak, szemben az uniós országok 21,5 százalékos átlagával – mondta Szijjártó.

A tárcavezető a magyar kormány céljának nevezte a maximális energiabiztonság elérését, továbbá azt, hogy a földgáz hiánya ne okozzon gazdasági nehézségeket. Ezért döntött a kabinet a leszerződött mértékeken felüli földgázmennyiség beszerzéséről. Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a csővezetékek helyzetéből fakadóan az ország energiaellátásának biztosítása “lehetetlen, fizikailag kizárt” az orosz gázforrások használata és számításba vétele nélkül.

Nem lesz vízumtilalom

A külügyminiszteri informális találkozó – megfogalmazása szerint – “zűrzavaros, káoszos” részeire kitérve beszámolt arról, hogy általános érvényű vízumtilalom nem lép életbe orosz állampolgárokkal szemben. Több tagország is felszólalt ez ellen, “így tettem én magam is” – mondta. Ugyanakkor az EU fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, a döntéshez elegendő a tagországok minősített többsége.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/foldgaz-gaz-tarozo-energia-ellatas-szijjarto.758925.html

#gáz #földgáz #földgáztároló #szijjártó_péter #energia #külügyminiszter

Részvény: