Új mellékhatást azonosítottak az mRNS vakcináknál

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerek alkalmazásárért felelős kockázatértékelési bizottsága, a PRAC azt javasolta, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináinak esetében vegyék fel a mellékhatások közé az átlagosnál erősebb menstruációs vérzést – írja a Telex az EMA közleménye nyomán.

A menstruációs zavar – ami a szokásosnál nagyobb mennyiségű, vagy hosszabban fennálló vérzést takar – ismeretlen gyakoriságú, de előfordult az első és második dózis, valamint az emlékeztető oltás esetében is.

A PRAC a rendelkezésre álló adatok, köztük a klinikai vizsgálatok során jelentett esetek, és az orvosi szakirodalomból származó megállapítások áttekintése után véglegesítette az értékelést. Az adatok áttekintése után a bizottság arra a következtetésre jutott: valószínűsíthető, hogy az erős menstruációs vérzés előfordulása összefüggésben áll ezekkel a vakcinákkal, ezért javasolta a terméktájékoztató frissítését.

Az EMA szerint a menstruációs zavarok egészen gyakoriak, sokféle ok válthatja ki őket. A rendelkezésre álló adatok egyébként többnyire olyan esetekről szóltak, ahol a mellékhatás nem volt súlyos, és csak átmenetinek bizonyult – olvasható a portálon.

A bizottság szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a menstruációs zavarok bármilyen hatással vannak a reprodukcióra és a termékenységre.

Az EMA sürgősségi munkacsoportja által végzett áttekintés emellett kimutatta, hogy az mRNS technológián alapuló vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és csecsemőiknél. Ugyanakkor az ügynökség a közleményében azt javasolja, hogy aki menopauza után tapasztalt vérzést, vagy aggódik a menstruáció megváltozása miatt, konzultáljon orvosával.

A bizottság végül kiemelte: az összegyűjtött adatok csak megerősítették, hogy a vakcinák előnyei nagymértékben meghaladják a kockázatokat

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oltas-vakcina-mellekhatas-menstruacio-zavar.762429.html

Részvény: