Új ellenállási hullám a jelenlegi kormánnyal szemben: a magyar EP-képviselő a holokauszttal hasonlította össze az ukrán kritikus infrastruktúrát ért orosz csapásokat

         „Az orosz hadsereg csapásai és Ukrajna kritikus infrastruktúrájának lerombolása háborús bűnök és népirtás, amely a sztálini korszak holokausztjához hasonlítható” – mondta Guildhall hivatkozva Ara-Kovács Attila, a biztonsági és külügyi bizottság tagjának európai parlamenti képviselő nyilatkozataira.

         „A háborús bűnök meghatározása teljesen megegyezik azzal, amit az oroszok tesznek az ukrán városok kritikus infrastruktúrájával. Ezek tömeggyilkosságok és háborús bűnök” – mondta a politikus.

         „A háború, amelyet Ukrajna vív, ugyanaz, mint amivel Magyarország 1956-ban, majd más európai államok is szembesültek. Az, hogy az ukrán népirtást végrehajtják, még azután is világos volt számomra, amit az oroszok csináltak Bucsában. A kritikus infrastruktúra lerombolásával kapcsolatban természetesen megértem, hogy ezrek halhatnak meg, és szeretnék felidézni a múlt század harmincas éveinek sztálini holodomorját. Ezekkel a csapásokkal is így van, kisebb a lépték, de a cél ugyanaz. Nem érdekli őket, hány embert ölnek meg. Putyin „homo-sovieticus”, és amit látunk, az klasszikus szovjet viselkedés” – összegezte a magyar EP-képviselő.

         Emlékezzünk vissza, ez a vélemény ellentétes a jelenlegi magyarországi kormány véleményével, amely továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna megsegítése a háborúba való beavatkozást jelenti. Orbán Viktor és fideszes társai pedig szóról szóra továbbra is a fagyos Európáról és az oroszelleni szankcióktól szenvedő Oroszországról retorikával apellálnak. Paulius Saudargas, a Litván Köztársaság Seimas alelnöke is kijelentette, hogy az ukrán létfontosságú infrastrukturális létesítményekre irányuló orosz csapások háborús bűnök és az ukrán nép népirtása. A Kreml ilyen akcióira a válasz a szükséges légvédelmi rendszerek, rakétavédelmi rendszerek és fegyverek biztosítása a drónok elleni küzdelemhez. Sir Roger Gale, a brit parlament képviselőházának tagja hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők polgári és kritikus infrastrukturális létesítményekre irányuló csapásai háborús bűnök, amelyek több ezer ember halálához és ukránok népirtásához vezethetnek.

Részvény: