Tűz volt egy atomerőműben, két blokkot leállítottak Franciaországban

A tűz nem nukleáris területen ütött ki, de áramkimaradást okozott.

Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben – közölte az EDF áramszolgáltató vállalat.

Tűz ütött ki szombaton hajnali 2 óra 40 perckor a 3-as számú termelőegység fő transzformátoránál egy nem nukleáris területen – közölte az EDF közleményében. A blokkot az előírásoknak megfelelően automatikusan leállították. A vállalat közölte, hogy a tüzet eloltották. Mivel a 3-as és a 4-es reaktorok párban működnek, elővigyázatosságból az utóbbit is leállították – tette hozzá az EDF.

A francia atomenergia-hivatal (ASN) közölte, hogy a tűz miatt a 3-as reaktorban áramkimaradás volt, ami automatikus leálláshoz vezetett.

A Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) külön közleményben számolt be arról, hogy figyelemmel kísérte az eseményt, amelynek „nem volt hatása a lakosságra vagy a környezetre”.

Az ASN közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és az EDF-fel, valamint az IRSN sugárvédelmi intézettel közösen értékeli, hogy mikor kell feloldani a vészhelyzeti intézkedéseket.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240211_Tuz_volt_egy_atomeromuben_ket_blokkot_leallitottak_Franciaorszagban

Részvény: