Trump a „börtönből is indulna” az amerikai elnökválasztáson

Donald Trump korábbi elnököt és nem hivatalos republikánus elnökjelöltet a New Yorkban, üzleti iratok meghamisítása miatt indult büntetőperben mind a 34 vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék. Ezzel a 2016-ban választást nyerő, és négy év szünet után visszatérésre készülő elnök lett az amerikai történelem első elnöke, akit bűncselekmény miatt elítéltek.

Hiába, Trump azonban nem adja fel, és a jelölt maga, illetve ügyvédei is jelezték, hogy a tárgyalást politikailag motiváltnak tartják, és biztos, hogy fellebbezni fognak az ügyben.

Alina Habba, a politikus egyik ügyvédje a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, Donald Trump még akkor is indulna az amerikai elnökválasztáson, ha börtönbe kerülne, ugyanis szelektív, politikailag részrehajló döntés született ellene.

Olyan korrupt eljárásnak voltunk tanúi, amilyet őszintén szólva még soha nem láttunk az igazságszolgáltatási rendszerünk történelme során. Az embereink hangosak, adakoznak, és tiltakoznak, és úgy érzik, ez egyszerűen nem történhet meg velünk.

Trump az eljárás során keményen támadta a politikai ellenfeleit, az esküdtszéket és a bírót is, utóbbit egyenesen zsarnoknak nevezte. Joe Biden úgy kommentálta az eljárás eredményét, mint bizonyíték, hogy senki nem áll a törvények felett.

A lap szerint a Trumpra háruló maximális büntetés a 34 bűncselekményre egyesével négy év lehet, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy élete hátralévő részét börtönben töltené. A jogi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy Trump nem kap majd maximális büntetést, így az ítélet sokkal enyhébb lehet, ha egyáltalán kap börtönbüntetést.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/06/02/donald-trump-ugyved-borton-amerikai-elnokvalasztas-indulas/

Részvény: