További határátkelőkön engedne be segélyeket a földrengés sújtotta Szíria

Két, eddig zárva tartott átkelőt nyit meg Szíria, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak a földrengés sújtotta térségbe. Már 37 ezer felett jár a természeti katasztrófa áldozatainak száma.

Bassár el-Aszad szíriai elnök két további határátkelőn keresztül engedélyezte a humanitárius segélyezést Törökország felől az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekbe három hónapig – közölte hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

A fejleményről diplomaták szerint Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese számolt be a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögött tartott tanácskozásán. A világszervezet diplomatája hétfőn találkozott a szíriai elnökkel, egy héttel a török-szíriai határtérségben pusztító, a legfrissebb adatok szerint összesen több mint 37 ezer emberéletet kioltó földrengés nyomán. Szíriai oldalon eddig 3600 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni.

Guterres közleményében üdvözölte, hogy Aszad elnök beleegyezését adta a Báb asz-Szalam és az ar-Rai határátkelők megnyitásához a humanitárius segélyek előtt. A főtitkár szerint kritikus jelentőséggel bír az élelmiszerek, gyógyszerek és téli ruházat eljuttatása a földrengés károsultjaihoz. “Ezen határátkelőhelyek megnyitása párhuzamosan a humanitárius hozzáférés engedélyezésével, a vízumok kiadásának felgyorsításával és a szállítmányozási csomópontok közötti utazások megkönnyítésével felgyorsítja a segélyezést.”

Eddig csak egy, a február 9-én újranyitott Báb al-Hava átkelőn keresztül érkezhettek segélyszállítmányok Szíria északnyugati régiójába Törökország felől. A térségben az egymással is szemben álló milíciák rivalizálása még mindig nehezíti a segélykonvojok útját.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230214_sziria_torokorszag_foldrenges_hataratkelok_segelyszallitmanyok_aldozatok

Részvény: