Tovább tarol az influenza

Több mint 65 ezren fordultak orvoshoz a múlt héten. Velünk van még a koronavírus is: főként időseket betegített meg.

A múlt héten több mint 65 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében.

Azt írták:

az év nyolcadik hetében 295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Utóbbiak közül a betegek 43,7 százaléka gyerek, 29,2 százaléka 15-34 éves felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,1 százaléka, 7 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A múlt héten 16 közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent (Nógrád) és három területen (Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, a legkevesebb Pest, Nógrád és Vas megyében.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tizenhat jelentés érkezett kilenc területről; a fertőzés jellemzően óvodákat, iskolákat érintett.

Az NNK laboratóriumába a múlt héten 295 betegtől érkezett légúti minta. Az orvosok által beküldött 153 légúti mintából 92-nél az influenza valamelyik típusát, nyolc esetben koronavírust, 11 betegnél a légúti óriássejets vírust (RSV) mutattak ki.

Kórházba 315 embert vettek fel a múlt héten súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 43-nál volt szükség intenzív ellátásra. A 315 beteg 29,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 41,9 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 70 embernél az influenzavírus, 59-nél a SARS-CoV-2 és 43-nál az RSV állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 65,1 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 76,3 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak – tudatták.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/tarol-influenza-betegseg-covid.768173.html

Részvény: