Törökország boríthatja az orosz álmokat a földgázpiacon

Mintegy 540 milliárd köbméternyi földgáz kitermelése indulhat meg Törökországban jövőre. A gázkutak készen állnak, hamar a hálózatra is ráköthetik a fekete-tengeri mezőket.

Törökország fekete-tengeri gázmezőjének kitermelése az ígéreteknek megfelelően jövőre megkezdődik, és felgyorsultak a munkálatok, hogy a nemzeti hálózatba kössék az innen érkező földgázt – közölte Recep Tayyip Erdogan elnök szombaton a Reuters szerint.

Erdogan az északi Kastamonu tartományban tartott földgázvezeték-nyitó beszédében elmondta, hogy a tengerfenéken fekvő Sakarya gázmező első szakaszának tíz kútja közül kilencnél befejeződött a fúrás. A becslések szerint mint 540 milliárd köbméternyi földgáztartalék van a területen.

Remélhetőleg jövőre elkezdjük használni ezt a gázt – mondta Erdogan az átadáson. A tervek szerint a Sakaryából kitermelt mennyiséget külföldi piacokra is értékesítik majd.

„Egy fejlett földgázpiac kiépítésére készülünk, ahol több termék, több szerződés jön össze, hogy referenciaárakat képezzen” – ismertette a török elképzeléseket.

Az elmúlt hetekben Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte, hogy Törökországban viszonylag gyorsan létre lehetne hozni egy földgázközpontot, és azt jósolta, hogy egy ilyen piactéren számos európai vevő jelenne meg. Maga az orosz Gazprom most a törökök legfontosabb beszállítója, de ez hamarosan megváltozhat a hazai készletek kitermelésével. A Török Áramlat gázvezeték európai tranzitjának jelentősége így megnőhet.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/erdogan-torokorszag-foldgaz-gazellatas-fekete-tenger-kitermeles-energia.763138.html

Részvény: