Tokajev marad még egy cikust

A hivatalban lévő kazah államfő nagy többséggel nyerte az előrehozott elnökválasztást Kazahsztánban, így 2019 óta tartó elnöksége továbbra is megmarad – írta meg az MTI.

Kaszim-Zsomart Tokajev hivatalban lévő kazah államfő nagy többséggel nyert a hét végén tartott előrehozott elnökválasztáson. Az ország választási bizottságának hétfőn közzétett előzetes eredményei szerint Tokajev – 69,4 százalékos választói részvétel mellett – a voksok 81,31 százalékát szerezte meg.

Tokajev 2019 júniusában lett Kazahsztán elnöke, miután az országot csaknem 30 évig vezető Nurszultan Nazarbajev lemondott. Azon a szavazáson Tokajev a szavazatok 70,96 százalékával nyert. Az elnök a mostani kampányban “új Kazahsztán” kiépítését hirdette meg, amelyben csökkennek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Az idén júniusban népszavazáson alkotmányreformot fogadtak el, amelynek értelmében az államfő mandátuma az eddigi ötéves helyett hétéves lesz, ugyanakkor a megbízatás ezentúl nem újítható meg. Az elnökválasztás 2024-ben lett volna esedékes, de Tokajev a reformok és az állam szerkezetének megerősítésére hivatkozva előrehozta.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/tokajev-kazahsztan-valasztas-elnok-reform.763598.html

#kazahsztán #választás #reform #szavazás #elnök

Részvény: