Több tízezer babaváró hiteles házaspár számíthat büntetésre

Júliusban telik le az első babavárót igénylők számára a gyermekvállalásra kapott öt év.

Közel öt éve indult el az egyik legnépszerűbb állami támogatás, a babaváró hitel, amely az igénylőknek a kamatmentes hitel lehetősége mellett több gyermek esetén több millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet.

Erre a támogatásra 2024. márciussal bezárólag közel 248 ezer pár szerződött összesen 2428 milliárd forint értékben, ami a teljes lakossági hitelállomány közel negyedét teszi ki.

Az érdeklődés a kedvezményes lehetőség megnyílta utáni időszakban volt a legnagyobb, a szerződések csaknem 20 százalékát az első hat hónapban kötötték meg.

Ez azt jelenti, hogy

a babaváró hitelesek egyötöde számára 2024 végéig mindenképpen eldől, hogy a kamatmentes öt év után is jogosultak maradnak-e a támogatásra vagy vissza kell fizetniük a kapott összeget az államnak. 

Amennyiben ugyanis nem teljesítették a legalább egy gyermek vállalására vonatkozó feltételt,

Az egy összegben visszafizetendő összeg csak az első jelentős anyagi teher, amit az öt év után is gyermektelen pároknak kell viselniük – írja a Bank360.

Mivel a kamatmentességet elvesztették, a futamidő hátralévő részében emelt törlesztőrészlettel is kell számolniuk, ami a jelenlegi 6,19 százalékos referenciakamatot és a rárakódó kamatfelárat figyelembe véve azt jelenti, hogy a korábbi 46 ezer forint körüli törlesztőrészlet a duplájára emelkedhet, és akár a 92 ezer forintot is meghaladhatja, amennyiben az eredetileg felvett hitelösszeg 10 millió forint volt 20 éves futamidőre. 

Ennél alacsonyabb  törlesztőrészletre csak az ötéves kamatperiódus letelte után van kilátás, vagy egy esetleges hitelkiváltás útján is csökkenteni lehet a  büntetés terheit. 

  • A szaktárca adatai szerint babavárót 2019-ben felvevő házaspárok negyede nem igazolta még a gyermekszületést. Vannak olyanok, akiknek közülük már csak bő egy-másfél hónapjuk maradt, míg az év végi igénylőknek még 7 hónapjuk. 
  • Akik viszont elváltak, azok akkor is bukják a kedvezményt, ha egyébként született gyermekük a hitelfelvétel óta, nekik azonban csak a válástól számítva kell kamatot fizetniük, az azt megelőző időszakra nem. Ha a válás előtt nem született meg a gyermek, akkor a válás előtt kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni. 

A babaváró hitel indulásakor a kölcsön ügyleti kamatát meghatározó referenciakamatok sokkal alacsonyabbak voltak, mint most, az első igénylők ebből a szempontból előnyben vannak azokhoz képest, akik később jóval magasabb referenciakamattal kötötték meg a szerződést.

  • Az első igénylőknek az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás 2,1 millió forint körül alakul, a legkevesebbet pedig várhatóan azoknak kell visszafizetni, akik 2019 végén írták alá a szerződést, ők másfél millió forint körüli büntetésre számíthatnak. Esetükben még 1-2 százalék körüli referenciakamat mellett lehetett igénybe venni a támogatást. 
  • A hitelt 2022 végén és 2023 elején igénylők 10 százalék feletti referenciakamattal tudták csak felvenni a kölcsönt, így a rájuk vonatkozó büntetés a 6,5 millió forintot is megközelítheti. Forrás:https://www.economx.hu/belfold/babavaro-hitel-gyerekvallalas-kudarc-buntetes.790779.html
Részvény: